Dobrovoljci sa svih strana dolaze da pomognu snagama Novorosije

Dobrovoljci sa svih strana dolaze da pomognu snagama Novorosije

1 септембра 2014

francuska-pro-ruski-dobrovoljci-600x375Prema najnovijim informacijama UN, od sredine aprila u Ukrajini je ubijeno više od 2.500 civila, a ranjeno oko 6.000. Vojna operacija Kijeva na istoku Ukrajine traje već skoro pet meseci, a u prethodnih nekoliko nedelja položaj ukrajinske vojske postaje sve teži.

Narodna armija na frontu beleži sve više pobeda, zahvaljujući i pomoći sve većeg broja stranih dobrovoljaca. Kako javlja Raša tudej, među dobrovoljcima u Donjeckoj oblasti ima Srba, Španaca, Nemaca, Poljaka, Izraelaca, Britanaca i Francuza (na slici su francuski dobrovoljci).

– Ovo je naš rat, tiče se svih nas. Ovo je rat svih Evropljana – izjavio je francuski dobrovoljac Gijom za Raša tudej.

Rat se postepeno približava centru Donjecka, jednom od glavnih uporišta snaga samoodbrane. Mnogi Evropljani upozoravaju da više ne mogu da tolerišu ukrajinsko rušenje i uništavanje grada, i da će početi da deluju.

Dvadesetpetogodišnji Nikola je pet godina bio profesionalni vojnik elitnih francuskih jedinica. Danas svoje veštine koristi zajedno sa drugim stranim dobrovoljcima i obučava snage samoodbrane.

– Ovo je narodna vojska, nisu plaćenici, pa im je s toga potrebna obuka. Imaju jaku motivaciju, za razliku od kijevske vojske koja je marioneta NATO-a. Videli smo ih. Oni su izuzetno nemotivisani i čak ne znaju za koga i protiv koga ratuju. To nam daje veliku prednost – kaže Nikola.

Dobrovoljci veruju da ukrajinske vojska nema snage da preživi zimu ili čak jesen, jer svakog dana oni gube novac, motivaciju, ljudstvo, vojnu tehniku.

„Oni slabe, a mi jačamo“, kažu evropski dobrovoljci, ističući da je njihov cilj da pokažu da se ljudi iz zapadnih zemalja razlikuju od svojih vlasti i da su spremni da se bore i rizikuju svoje živote kako bi zaštitili „drugi svet“.

Oni naglašavaju da nisu ni plaćenici, ni teroristi, kako ih Kijev naziva, već dobrovoljački bataljon zapadnih zemalja, koji je nazvan Ujedinjeni kontinent.

(Vestinet)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Neša says:

    E sad! POšto tu ima i francuza, kako bi bilo da optužimo Francusku za invaziju na Ukrajinu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u