ДОДИК: Ако Косово уђе у УН, и РС тражи столицу

DODIK: Ako Kosovo uđe u UN, i RS traži stolicu

3 avgusta 2018

Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Skupština Srpske donela je rezoluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati“, rekao je Dodik za Novosti.On poručuje da stranci uporno primenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u BiH.

U tom pogledu, rešenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumeva i rešenje pitanja statusa Srpske, kazao je Dodik, prenosi Tanjug.

Povodom odluke Velike Britanije da se u SB UN ne raspravlja o Kosovu, Dodik naglašava da nije iznenađen, jer, kako navodi, od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska.

Mi moramo da se otvoreno borimo za naše pozicije i otvoreno kažemo — Britanci su trajno usmereni protiv nas, rekao je predsednik RS.

Na konstataciju da je Zapad osetljiv na njegove izjave i inicijative usmerene na nezavisnost Srpske, Dodik uzvraća da je i on osetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li misli da je podela Kosova jedno od mogućih rešenja, Dodik ističe da je pregovaračka pozicija Srbije danas daleko jača i moćnija zahvaljujući Aleksandru Vučiću i naglašava da veruje u ono što predsednik Vučić i njegov tim rade.

„Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori u Srba, a tu ubrajam i nas iz RS, i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje. Treba izneti sva stanovišta za i protiv, bez emocija i kalkulacija, Na kraju krajeva, ovde nisu ni postavljenje trajne granice“, kazao je Dodik.

KOMENTARI2 komentara

  1. Dane Radakovic says:

    Dodiku sto ti odbranis srbsku u Bosni i Vucic kosovo u Srbiji onako vas Bog Pomilovao

  2. Zaharije qSerak says:

    Objašnjavati pacijentima da to nije isto je uzaludno.Status Kosova poistovjetiti sa R.S. je nemoguce.To bi isto bilo,kao sto bi recimo Raska-Sandžak tražili stolicu.Mozda je to i želja i jednih i drugih vidjecemo.To sto bi Dodik tražio,to nikoga relevantnog u Svijetu nije briga.On je potrošen,napravio je puno grešaka,a “asikovanje” sa desničarima mu EU nije zaboravila.Srbija i dalje nema rješenja za svoje gradjane nikako da se pomire da nakaradna politika 90tih je dovela do bijede.Sada pripremati “sjećanja” na stadionima uz prisustvo zvaničnim je čista budalaština.To se izmedju ostalog moze vidjeti po izbjeglicama/ poslije 20 i nešto godina/kojima je pitanje dana kada će izaći iz stanova.Svi ti “zvanicnici” održace govor srceparajuci o “nepravdi”, a onda uredno sjesti u limuzine i.......Sutra je novi dan,a još jedna prevara prošla.Optuzivati samo Hrvatsku za ono sto se dogodilo je u najmanju ruku bezobrazno.Nepada mi napamet da branim Hrvatsku,ali vrijeme je da Srbija kaže svoje greške.Mozda je to rješenje,da se možda trajno rješi pitanje prevarenih ljudi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *