Dodik: Ako Srbija ikad prizna Kosovo, Republika Srpska to nikad neće učiniti

Dodik: Ako Srbija ikad prizna Kosovo, Republika Srpska to nikad neće učiniti

16 maja 2013

milorad-dodik-sucesijaKako prenose mediji, Republika Srpska očekuje od Srbije podršku za njenu politiku, sviđalo se to Srbiji ili ne, kao što RS prati politiku Srbije i njene odluke o Kosovu, izjavio u Beogradu predsednik RS Milorad Dodik.

„Ne izazivam nikoga, ne, to je jasan stav. Srbija ne može da preuzme ulogu definisanja odnosa u BiH, jer je značajno zakasnila i nije se afirmisala kao takva. Od Srbije se očekuje da u regionalnom smislu podrži stavove RS i ništa više“, rekao je Dodik na konferenciji „Republika Srbija i Republika Srpska – stari i novi politički izazovi“, održanoj u institutu za Međunarodnu politiku i privredu.

Dodik je istakao da Republika Srpska u najmanju ruku ne očekuje da za organe Srbije i njene političare jedna od tema evropskih integracija Srbije ne bude RS.

„Smatramo da je normalno da državni organi Srbije podrže politike definisane u RS“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da RS prati politiku Srbije i njenu odluku o Kosovu, sviđalo se to nekome u RS ili ne.

„BiH je jedina regionalna zemlja koja nije priznala Kosovo isključivo zbog stava RS, a nema nijednog političara Bošnjaka i Hrvata koji ne bi priznao Kosovo. Ako ikada Srbija prizna Kosovo, teško ćemo ga mi priznati“, rekao je Dodik.

Jaka Srbija garancija za RS

Dodik je rekao da RS, zbog veoma pragmatičnih razloga, posmatra način na koji je Kosovo proglasilo nezavisnost, i ponovio da ne vidi mogućnost da BiH opstane kao država.

„Nastavićemo da radimo sa Srbijom, želimo jaku Srbiju, jer je samo jaka i regionalno moćna Srbija i nama garancija, ali bi političari u RS, zbog iskustva iz prošlosti, poput sankcija koje nam je uvela Srbija dok je besneo rat, trebalo da imaju u vidu mogućnost da Srbija zbog svojih unutrašnjih razloga ode više nego što smo očekivali“, objasnio je Dodik.

Dodik je istakao da Sporazum o specijalnim vezama Srbije i RS nije dovoljno afirmisan, iako je „odlična podloga za sve“.

„Zašto Srbi nemaju pravo na dve države, a Albanci imaju“, upitao je Dodik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *