ДОДИК БЕСАН: Колико год да је Америка велика, њихов амбасадор мени неће да прети

DODIK BESAN: Koliko god da je Amerika velika, njihov ambasador meni neće da preti

20 februara 2020

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u pretnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske.

„Imao sam dobar razgovor s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao – ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao pretnju i ne mogu da verujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on preti u njenoj odbrani“, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.Srpski član Predsedništva BiH smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da preti.

„Republika Srpska, kao što i oni kažu da imaju crvene linije, ima svoje crvene linije. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali pretnju. Žao mi je što je to učinio“, rekao je Dodik.

Član Predsedništva iz Republike Srpske dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da neće moći da zaustavi odbranu interesa Srpske, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

„Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali, sada kada je izrečena pretnja – to je već neka druga priča“, rekao je Dodik.

Kad je reč zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično mešanje u unutrašnje stvari BiH.

„To je tipično mešanje u unutrašnje stvari. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji“, rekao je Dodik.

On smatra da se PIK pokušava nametnuti kao neki faktor, iako su van sistema i nemaju nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom.

„U Dejtonskom sporazumu ih nigde nema. Tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima“, dodao je Dodik.

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija.

Izjavi PIK-a se opet nije pridružila Ruska Federacija.

(Srna)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivana says:

    Milorade samo ako Rusija stoji iza tebe nikoga se ne boj ako računaš na Vučka i njegovu bratiju znaj da če te izdati kao i Srbiju, Srbe na Kosvu, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Krajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *