Dodik: BiH se ne može graditi na aroganciji prema Srpskoj

Dodik: BiH se ne može graditi na aroganciji prema Srpskoj

8 јуна 2013

DodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se BiH ne može graditi na aroganciji prema Republici Srpskoj i da ona može opstati samo kao zajednica tri naroda i dve teritorijalne jedinice.

Odbacivši optužbe da on ruši BiH, predsednik Srpske je rekao da je BiH već dugo na izdisaju i na veštačkom disanju, te da on može samo da radi na afirmaciji dejtonske BiH.

„Međutim, previše je mešetara stranaca koji su ohrabrivali one koji su želeli uvesti i nešto više. Oni se nikada nisu dovoljno udaljili iz BiH i prepustili je domaćim snagama, već su gurali neke svoje interese i insistirali na koncepciji koja drugima ne odgovora“, istakao je Dodik.

Govoreći o donošenju zakona o jedinstvenom matičnom broju, predsednik Srpske je rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da treba da prati tu logiku, odnosno da entiteti treba da imaju svoj autentičan broj.

„Zašto se zadržavamo godinu dana na tom pitanju? Da li neko očekuje da mi odustanemo od Ustava? BiH mora da ima jasnu strukturu. Neki misle da na matičnom broju mogu da razgrade dejtonsku BiH. Zašto je problem da Republika Srpsa ima svoj broj? Treba primeniti pravo i neće biti problema, a interes Srpske je njen pravni položaj“, poručio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše kritike nekih stranih amabasada upućene na njegov račun, Dodik je rekao da „udarac“ BiH, ako postoji, nije napravio on, već stranci.

Predsednik Srpske je naglasio da stranci hoće da u BiH etabliraju svoje politike, umesto da je puste da sama odlučuje. „Ne može ovde tuđa pamet nešto pomoći. Zašto idemo u kancelarije stranaca i pitamo šta da radimo? Da bi BiH imala legitimitet onda mora da postoji sporazum strana, a to su dva entiteta“, konstatovao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska nije protiv postojanja, na primer, Suda BiH koji će donositi odluke, ali je problem u proširenim nadležnostima koje žele da se nametnu. „Tu su mešetarili stranci i zato se sada to pokazuje kao ‘rak rana’ ovog društva“, istakao je on.

Dodik kaže da je problem u BiH što ona ne štiti svoje interese. „Poljoprivredu uništavamo, jer ne donosimo mere, a mere ne donosimo, jer dođe Evropska komisija koja kaže – nemate sporazum“, rekao je on.

Govoreći o „šestorki“, Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je da je to jedna neartikulisana grupa različitih političkih opcija.

„Moje učešće u toj grupi tiče se poštivanje Ustava i Dejtonskog sporazum i ja to nikad nisam osporavao. Moje osporavanje, kada je u pitanju BiH, odnosi se na ono što je urađeno mimo Ustava i mimo Dejtona, kao i odluka visokog predstavnika.

U šestorki imate 50 koševa gde svako želi da ubaci svoj koš. Mi smo neproduktivni zato što svi očekuju da će dobiti nešto što žele“, naveo je Dodik, naglasivši da „šestorku“ čine tri različite strane i da ona nije kompaktna niti može biti tim, ali može biti mesto donošenja važnih odluka.

Komentarišući sporazum SNSD-a i SDP-a, Dodik je ocenio da njegova realizacija ide teško, ali da SNSD stoji iza onog što je dogovoreno i da čeka da vidi šta će biti ispoštovano. „Po nekim pitanjima ima razlike, ali mislim da bi bilo dobro da se provede sporazum koji smo dogovorili“, rekao je on.

Lider SNSD-a kaže da mnogi u BiH žele da „razvale“ taj dogovor, mada su se u početku svi složili sa njim, dok su kasnije pokušavali da ugrade i nešto svoje. Prema njegovim rečima, problem je i u tome što se uplela i Evropska komisija i OHR, ali i neke vlade zemalja regiona.

„Zbog ovakvih situacija autentičnu politiku u BiH je teško izgraditi“, konstatovao je Dodik.

(Pressrs.ba- Banja Luka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u