ДОДИК БОШЊАЦИМА: Не желимо да живимо с вама и нећемо бити с вама у истој држави

DODIK BOŠNJACIMA: Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi

18 aprila 2024

VELIKI Narodni miting u Banjaluci „Srpska te zove“ počeo je intoninjem himni „Moja Republika i „Bože pravde“.

Okupljenima se prvi obratio se predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.Poručio je da se srpski narod nikada neće povinovati namerama onih koji žele da mu nametnu etiketu genocidnog naroda.

Nakon Kojića govorio je predsednik DEMOS Nedeljko Čubrilović, ukazavši:

– Srpski narod je u svim prelomnim trenucima znao da odabere pravi put. Jedan od tih trenutaka je i danas ovde.

Poslanik NPS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac istakao je da se genocid u Srebrenici nije desio i upozorio:

– Žele da ponište borbu slobodarskog srpskog naroda kroz vekove.

Lider SP Petar Đokić rekao je da srpski narod diže glas protiv nepravde koja se sprema u UN, ističući da su Srbi oduvek na strani slobode i pravde, a sada pokušavaju to da im ospore.

Predsednica Srpske stranke „Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da su Srbi iz Srbije i Republike Srpske danas okupljeni u Banjaluci kako bi poslali poruku sabornosti i jedinstva:

– Kakvi bismo mi bili Srbi da nismo uz Republiku Srpsku kada joj je najteže!

Branislav Vučetić, svjedok događaja u Srebrenici 1992. godine, kome su muslimani ubili svu porodicu, obratio se na mitingu „Srpska te zove“ i ispričao kroz kakvu je golgotu prošao tih kobnih ratnih godina.

U jednom trenutku, svjedočeći o zlodelima muslimana i mučenju koje je proživio, Vučetić je zaplakao. Ipak, nastavio je priču, zaključujući da srpske žrtve nema ko da oplače osim nas samih.

Vučetić je poručio da je Republika Srpska zalog slobode srpskog naroda.

Mitingu „Srpska te zove“ prisustvuje i Slavka Mandić, ženu koja je na isti dana kada i Vučetić izgubila dve kćerke i muža.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je na mitingu da je Srbija uvek uz Republiku Srpsku.

– Važno je da se držimo zajedno i okupljamo – poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da je Srbija uvijek bila za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Rekla je i da su srpski zvaničnici jedini u regionu iskazali žaljenje zbog žrtava drugih naroda na Balkanu, podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici i da do danas niko nije odgovarao za taj napad.

Dodala je da je rezolucija o Srebrenici koja se prirema u UN uperena protiv srpskog naroda, ali da je Srbija uložila diplomatske napore da se tome suprotstavi.– Pokazaćemo duh prkosa i ponosa. Srbija će biti uz Srpsku dok je sveta i veka – poručila je Brnabićeva.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da srpski narod nikoga ne mrzi, ali i da se ne plaši nikoga i ničega i da će sačuvati svoju Republiku.

– Mi znamo da cijenimo tuđe suze i znamo kolika je odgovornost pred nama – rekao je Stevandić, poručujući da su svi koji su za mir dobrodošli u Republiku Srpsku.

Istakao je da su vrata Srpske otvorena za dobronamerne ljude.

– Niste dobrodošli, ako želite nas da ukidate, a naciste da nagrađujete – rekao je Stevandić.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je na mitingu „Srpska te zove“ da je ponosna na Republiku Srpsku jer je otvorena za sve ljude koji poštuju njene zakone.

– Nikada nismo pravili razliku i etiketirali ljude i nikada to nećemo činiti – rekla je Cvijanovićeva.

Podsetila je da je rezolucija o Srebrenici upućena u UN bez saglasnosti Predsedništva BiH.

– Stotinu puta sankcionišite, nećemo dati Republiku Srpsku, donesite stotinu rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku – poručila je Cvijanovićeva, dodajući da Srpska neće da nosi teret koji pokušavaju da joj nametnu.

Poručila je Kristijanu Šmitu da neće intervenisati u nastavne programe.

– Nećeš se mešati u naše nastavne programe i učiti našu decu o zločincima, učiti ih da je Naser Orić heroj, a ostali zločinci – rekla je Cvijanovićeva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na mitingu da srpski narod ne može da živi u istoj zemlji s onima koji pokušavaju da ga proglase genocidnim.

– U ime Republike Srpske želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora i mržnje, ali nije bio genocid – poručio je Dodik.

Rekao je i da će kompletno rukovodstvo Republike Srpske, na dan kad se u Generalnoj skupštini UN bude odlučivalo o rezoluciji u Srebrenici, čitav dan provesti u Srebrenici.

On je istakao da zločine nad 3.500 Srba sa područja srebreničke regije niko osim srpskog naroda ne spominje i ne primećuje i da su to zločini bez kazne, dok istovremeno pokušavaju da Srbe proglase genodidnim narodom.

– Nemojte to da radite, jer to ne doprinosi životu u BiH. Ovo nas neće spojiti, ovo nas trajno razdavaja i ne želimo da živimo s vama koji kažete za srpski narod da je genocidan. Ne želimo da živimo s vama i nećemo biti s vama u istoj državi – istakao je Dodik.

On je rekao da su se na mitingu u Banjaluci okupili ljudi od Trebinja do Novog Grada kako bi poručili da ne prihvataju etiketu genocidnog naroda.

– Republika Srpska nije inat, Republika Srpska je sloboda – naglasio je Dodik, dodajući da su Srbi državotvoran narod.

Nastup je završio rečima: „Živela Republika Srpska! Živela Rusija!“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Poštovana Milica Zavetnica je na ovom veličanstvenom zboru izrekla veliku istinu i veliku definiciju: „Republika Srpska NIJE rezultat genocida, nego je rezultat ODBRANE od genocida“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *