ДОДИК: Будите Срби, а не Босанци!

DODIK: Budite Srbi, a ne Bosanci!

26 februara 2018

Predsednik RS Milorad Dodik na prvom Forumu dijaspore Srbije i Srpske, održanom u Banjaluci, poručio je učesnicima iz 20 evropskih i prekookeanskih zemalja da će u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije kroz takozvano bosansko rasejanje i pozvao ih da to odbiju.

– Neću okolišati, odbacite i odbijte takav naum jer to nije deo onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Mi smo za jedinstvenu srpsku nacionalnu dijasporu koja je organizaciono jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije. Možemo da prihvatimo i postojanje jedne organizacije srpske nacionalne dijaspore, koja uključuje Srbe iz Srpske, Srbije i sa prostora cele bivše Jugoslavije – poručio je Dodik pred oko 100 predstavnika srpske dijaspore.

Jedinstvo Srbije i RS

Dodik, inicijator Foruma, zahvalio se učesnicima iz dijaspore i Srbima iz regiona što su i u teškim vremenima stajali uz svoj narod i pomagali ga i što su očuvali srpski identitet gde god žive i pored velikog pritiska da budu asimilovani.

Dodik je naglasio da prvi Forum dijaspore neće biti i poslednji. Takođe, da domaćini budućih Foruma ne moraju biti samo Srpska i Srbija, koja je sledeći domaćin, već da može da se organizuje i okupljanje i u inostranstvu, gde je etablirana srpska zajednica.

Predsednik Srpske ponovio je da Srbi imaju dve države, Srbiju i RS koje funkcionišu kao deo regionalne, političke, sigurnosne i svake druge stabilnosti.

– Naš cilj nije nikakav sukob, ni destabilizacija, već uporna politička borba za naša prava. Srpska jeste zagledana u Srbiju i smatramo da ne treba da se odreknemo tog jedinstva – rekao je predsednik Dodik i naveo primer da će od naredne školske godine udžbenici RS i Srbije imati isti sadržaj.

Fond za podršku

On je kazao da zajednička Deklaracija o očuvanju srpskog identiteta RS i Srbije neće isključivati nikoga i da predviđa formiranje nacionalnog saveta za njeno sprovođenje u koj će biti predstavnici Srbije, RS, Srpske pravoslavne crkve i dijaspore. Uz taj savet biće ustanovljen i fond koji će služiti za podršku projektima srpskih organizacija u regionu i dijaspori. On je najavio da će RS, na osnovu zaključaka skupa institucionalizovati saradnju s dijasporom, verovatno kroz zakon o dijaspori.

Premijer RS Željka Cvijanović priredila je prijem za predstavnike dijaspore i Srba iz regiona, na kom je poručila da se Srpska više ne obraća za pomoć, kako je to činila za vreme rata i teškoća, već da želi da gradi čvrste odnose na osnovu partnerstva sa našim ljudima u rasejanju.

Ona je s nekoliko ministara upoznala prisutne sa planovima i aktivnostima Vlade RS ističući da je poslednjih nekoliko godina pokrenut sveobuhatan projekat mapiranja dijaspore kako bi se evidentiralo ko su i gde su naši ljudi, da li rade u institucijama, kao i da li su aktivni u bilo kojoj sferi.

(Vesti-online)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ilija Krneta says:

    SRBI moraju ziveti u jednoj drzavi nema vise i nesme biti tite i partije

  2. Zaharije Serak says:

    Budalo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *