Dodik: Čavić treba da se izvini srpskom narodu zbog Srebrenice

Dodik: Čavić treba da se izvini srpskom narodu zbog Srebrenice

16 aprila 2013

Milorad-Dodik1Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bivši predsjednik Srpske Dragan Čavić treba da se odrekne potpisa sa izveštaja o Srebrenici i da se javno izvini srpskom narodu, jer su se, u međuvremenu, stekli novi uslovi i dokazi u vezi sa događajima na srebreničkom području u julu 1995. godine, pišu „Nezavisne novine“.

„Čavić je potpisao sramni izvještaj o Srebrenici da bi sačuvao političku fotelju. Da nije bilo tog sramnog i lažnog izveštaja mnogo bi lakše bilo danas Radovanu Karadžiću i mnogim drugim ljudima u Haškom tribunalu“, ocenio je Dodik.

„Stranci i Bošnjaci pokušali su iskoristiti priču o Srebrenici kao dokaz da su Srbi počinili genocid u Srebrenici i zato je bio potreban Čavićev izveštaj koji prelazi famoznu cifru od preko 8.000 ubijenih u Srebrenici“, istakao je Dodik.

On je rekao da svedočenja mnogih danas u Haškom tribunalu govore da to nije tako, dodajući da je jedan visokopozicionirani muslimanski zvaničnik rekao da se na spomen-ploči u Potočarima nalaze imena više od 1.000 ljudi koji su poginuli u međusobnim borbama muslimana, kao i imena nekih koji su živi. Komisija za Srebrenicu 2004. godine utvrdila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak. Komisiju je formirala Vlada Republike Srpske, na osnovu naloga Doma za ljudska prava BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *