DODIK: Evropa ne vidi stvarnu sliku u BiH, ne vidi da Republika Srpsku treba nezavisnost

DODIK: Evropa ne vidi stvarnu sliku u BiH, ne vidi da Republika Srpsku treba nezavisnost

21 januara 2014

reg-dodikEvropski parlamentarci žive u iluzijama, ne poznaju stvarno stanje u Bosni i Hercegovini i njeno jačanje je nerealno, jer je to neodrživa država, tvrdi predsednik Srpske Milorad Dodik.

On je, komentarišući izveštaj o napretku BiH za 2013, koji je podnela nemačka zastupnica u evropskom parlamentu Doris Pak, ustvrdio da Pak „iz daljine ne vidi stvarnu sliku u BiH, jer je čist promašaj tražiti izmene Izbornog zakona da bi se provela odluka ‘Sejdić-Finci'“.

Dodik smatra da je problem što BiH nikada nije postigla svoj bazični konsenzus, već su njom upravljali stranci.

„Sada nije ni čudo što se pokušava nekim deklaracijama i rezolucijama uvaženih parlamentarnih struktura, kakav je Evropski parlament, kreirati održivost BiH, a za nju kriviti lokalne strukture i pri tome ne videti da je kompletna krivica na strancima. Oni su je nametnuli kao jednu neodrživu državu koja ne može ni u čemu da funkcioniše“, naveo je on u izjavi za Radio RS.

U BiH se od Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je rekao, ništa nije desilo što bi približilo narode.

„Bošnjaci žele jaču BiH, Hrvati su nezadovoljni svojim položajem, a mi smo u RS zadovoljni čak i u BiH, ali nismo zadovoljni brojnim intervencijama stranaca koji su RS oduzeli mnoga ovlašćenja. Naša politika ide za tim da vratimo ta ovlašćenja. Ako to bude bilo moguće, moguća je i BiH, a ako ne, RS će, naravno, preduzimati korake svog daljnjeg jačanja, svoje autonomije, i mislim da je to legitimno pravo“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da njega ili bilo koga drugog ne može da obavezuje Evropski parlament, te da je i ovaj stav evropskih parlamentaraca tek neka vrsta preporuke.

„Mislim da nije fer i korektno da se ljudi, koji ovde ne dođu nijednom godišnje, bave ozbiljnim nametanjem ocena o stanju u BiH“, rekao je on i dodao da je osnovni problem to što BiH „ne može da preživi“.

„Ona bi, možda, i mogla da preživi lokalne strukture, animozitete koji postoje između Bošnjaka, Srba, Hrvata, ali ne može da preživi strane intervencije i mešetarenja, što je ključni neuspeh BiH“, dodao je Dodik.

To što je Pak navela i da Beograd treba reći Banjaluci da se postojanje Republike Srpske ne dovodi u pitanje, ali da taj entitet postoji samo kao deo države BiH, Dodik je naveo da RS nastavlja da vodi „svoju autentičnu politiku i da sarađuje s Beogradom, te da to niko ne treba da uzme za zlo“.

Doris Pak je juče, predstavljajući izveštaj, između ostalog rekla da EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dodik odgovara da ne spori činjenicu da je potrebna efikasnija borba protiv kriminala i korupcije, ali je i naveo da RS „već beleži značajne rezultate u vezi s tim pitanjem, što je za pohvalu“.

Povodom prve međuvladine konferencije između Srbije i Evropske unije u Briselu, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou, Dodik je istakao da je to istorijski datum i da je jaka Srbija potrebna i Srpskoj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *