DODIK: Glupost je da me je Vučić sprečio da krenem u otcepljenje

DODIK: Glupost je da me je Vučić sprečio da krenem u otcepljenje

12 septembra 2014

vucic-dodik1_620x0Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nameravao je, tokom aneksije Krima, da krene u otcepljenje Republike Srpske, tvrdeći da ima rusku podršku, ali ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome zaustavio, tvrdi Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Veber, jedan od autora studije „Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promenjena igra za politiku EU i SAD“, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade sudije slučajno naišli na tu informaciju, ali da je ona potvrđena iz više izvora i da je za to „znao ceo zapadni diplomatski kor.“

„U tim informacijama se otkriva da je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao Aleksandra Vučića, premijera Srbije i da je hteo ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u sprovođenje onoga čime godinama preti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprečio“, rekao je Veber.

Veber kaže da mu te informacije deluju ubedljivo.

„Mi smo, naime, u više navrata videli nastupe premijera Vučića koji svedoče tome u prilog. Kada je, recimo, pretposlednji put, krajem juna, bio u poseti Nemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih nemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno pokazao da Vlada Srbije ne deli poziciju Dodika“, rekao je Veber.

Veber je rekao da „nije jasno“ da li je Dodik imao rusku podršku za taj korak i da mu teza da je Moskva planirala da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište – i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj, „nije uverljiva“. „Pre bih rekao da je Dodik verovao da će imati rusku podršku“, rekao je Veber.

On je rekao da je pre dve godine rađena studija o odnosu rukovodstva Srbije prema čelniku Republike Srpske, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Po njemu, Tadić je prilično koristio taj“ bratski odnos“ sa Dodikom za svoj „nacionalni imidž“, ali iza kulisa nije mogao da kontroliše Dodika, „koji je i njemu predstavljao problem“.

„Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu“, rekao je Veber i dodao da je premijer Srbije u maju na pres konferenciji sa Dodikom, koji je tada ponovo stavio pod upitnik egzistenciju države Bosne i Hercegovine, rekao da to nije pozicija Vlade Srbije.

DODIK: SA VUČIĆEM NIJE BILO REČI O OTCEPLjENjU

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik demantovao je tvrdnje da je nameravao da uz rusku podršku, tokom aneksije Krima, krene u otcepljenje Republike Srpske i da ga je u tome sprečio premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je u izjavi „Danas“ rekao da ništa od tvrdnji, koje je tom listu izneo Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, nije tačno i da bi „taj gospodin trebalo da prestane sa lažima“.

„Verujem da je gospodin Veber informisan, ali je ovoga puta promašio sve, jer je sve što je rekao spin i podvala. „, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, „RS naravno ima svoj koncept i ona će shodno proceni koju imamo krenuti u tom smeru, ali naš primarni cilj je da pojačamo autonomiju RS i to je čista priča“.

Dodik smatra da je sve to deo histerije koja se na Zapadu pravi oko Rusije i Krima, a zaboravlja se da je Krim sasvim legitimno sproveo referendum i kasnije doneo odluku o pristupanju Rusiji.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje Vebera da je u nameri da otcepi Republiku Srpsku računao na podršku Rusije, predsednik RS ističe da priče o otcepljenju nisu tačne, ali je tačno da je on uvek imao dobru saradnju sa Rusijom.

Predsednik RS negira i Veberove tvrdnje da ga je u nameri da krene u otcepljenje Republike Srpske i ostvarenje dugo najavljivanog plana sprečio premijer Vučić.

„To pitanje u našim razgovorima nije bilo na dnevnom redu, iako je status Republike Srpske stalna tema“, napominje Dodik za „Danas“.

Veber, jedan od autora studije „Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promenjena igra za politiku EU i SAD“, istakao je za radio Slobodnu Evropu da su on i njegov kolega Kurt Basojner tokom izrade studije slučajno naišli na informaciju da je Dodik nameravao da krene u otcepljenje RS i da je za tu nameru „znao ceo zapadni diplomatski kor“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *