Dodik: Hag želi da okrivi samo Srbe

Dodik: Hag želi da okrivi samo Srbe

14 aprila 2013

dodikMiloradPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ni Radovanu Karadžiću, kao ni Biljani Plavšić i mnogim drugim optuženim Srbima u Haškom tribunalu „nije moguće dokazati optužnicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu“, javljaju „Nezavisne“. On navodi da je očigledno da je sama ta kvalifikacija “rezervisana isključivo za Srbe i politički establišment srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji, dok drugi nisu bili procesuirani ni za zločine koje su počinili“.

On je u izjavi novinarima na Palama rekao i da je očigledno da Haški tribunal “svo vreme radi tako da putem presuda materijalizuje Srbima nametnutu krivicu”. Kaže i da ono što je nedavno govorio u Tribunalu kao svedok odbrane haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, te obraćanja predsjedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića prošle sedmice na raspravi u Generalnoj skupštini UN o radu Haškog tribunala, “predstavljaju najvjerodostojniji odraz onoga šta je taj sud”. Istakao je i da je “primer selektivnog pristupa Haškog tribunala i slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je prvostepenom presudom Tribunala bio osuđen na 24 godine zatvora za dokazan organizovani zločinački poduhvat, a onda  uz pomoć centara moći oslobođen”.

„Mi koji ovde živimo ne smijemo to da zaboravimo i olako prihvatimo, ni kvalifikaciju genocida u Srebrenici, ni genocida uopšte, niti bilo kavkvu priču o udruženom zločinačkom poduhvatu i treba da nastavimo da se borimo“, rekao je Dodik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *