Dodik i Bosić kao Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković

Dodik i Bosić kao Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković

3 aprila 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Lideri dve najjače partije u Srpskoj, vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik i opozicionog SDS-a Mladen Bosić, proteklih dana su najviše podsećali na Dragana Bjelogrlića i Kolju Pejakovića, odnosno Milana i Halila iz kultnog filma „Lepa sela, lepo gore“. Svi koji su gledali ovo ostvarenje sećaju se scene sa početka filma kada Milan i Halil, dobrano podojeni rakijom, pitaju jedan drugog: „Hoće l’ bit onog rata“.

Na sreću, Dodik i Bosić nisu jedan drugom postavljali pitanja o ratu (daleko bilo), ali su kroz međusobne verbalne „rafale“ o tome „hoće l’ biti onog referenduma“ neodoljivo podsetili na Milana i Halila. I epilog njihovog žestokog prepucavanja iz koga je, bez obzira na to što to u SNSD-u nikada neće priznati, njihov lider izašao ne baš visoko podignute glave, podseća na kraj pomenute scene iz filma, jer se svodi na konstataciju: „Kakvog, bolan, referenduma?!“

Ruku na srce, bilo je krajnje vreme da se na priču o referendumu, pravu na samoopredeljenje do otcepljenja i samostalnosti Srpske konačno stavi, ne baš tačka, već samo embargo. Međutim, svojevrsnu zabrinutost da je ipak stavljena tačka, i to ona podebljana mastiljavom olovkom, proizvodi činjenica da su lideri dve najsnažnije srpske partije izazvali prilično podozrenje među običnim građanima u RS. Oni koji su samu reč referendum donedavno dočekivali sa sjajem u očima, sada se na njegov pomen uglavnom snebivaju, sležu ramenima i odmahuju rukom.

Zašto ne reći glasno da su za takvo ponašanje građana i za devalvaciju referenduma i prava naroda u RS na samoopredeljenje više odgovorni oni koji su to pravo pominjali skoro svakodnevno, a najčešće svake druge jeseni u poslednjih osam godina, nego oni koji su na pomen referenduma odmah čuljili uši i osluškivali šta na to kažu u Briselu i Vašingtonu. Ipak, za utehu ostaje činjenica da su se Dodik i Bosić, na kraju, ipak „našli“, jer su i jedan i drugi zaključili da za raspisivanje referenduma ne postoje uslovi – u ovom trenutku.

Naravno, ne treba biti naivan, pa pomisliti da jasan i glasan stav najmoćnijeg srpskog političara i budućeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, odnosno njegova poruka šefovima vlasti i opozicije u Srpskoj da se ne igraju vatrom, pardon referendumom, nema nikakve veze sa Dodikovim i Bosićevim ili samo Dodikovim reteriranjem.

Doduše, malo boli zluradi i slavodobitni podsmeh, koji je na Baščaršiji izazvalo takvo reteriranje i Vučićeva glasna podrška teritorijalnom integritetu BiH, ali je zato dobro što posle Dodikovih i Bosićevih verbalnih „rafala“ u Sarajevu kao eho, ipak, odzvanja – referendum, dum, dum…

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *