ДОДИК: „И пре заседања све било познато… Срамота!“

DODIK: „I pre zasedanja sve bilo poznato… Sramota!“

1 decembra 2016
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Lider RS Milorad Dodik kaže da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma u RS direktan udar na demokratskom pravo jednog naroda.

Dodik je za „Glas Srpske“ rekao da je i pre odlučivanja i zasedanja Ustavnog suda bilo poznato kakvu će odluku doneti.

„Ništa drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnog suda u kome sede visoki funkcioneri SDA i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalaže i koju sprovodi RS“, kazao je Dodik.

On je istakao da je referendumom iskazana demokratska volja naroda.

„Dan Republike ćemo i dalje slaviti. Mi donosimo zakone, a neka Ustavni sud i dalje ispunjava Izetbegovićeve i želje njegovih sledbenika pa će na taj način najdirektnije urušiti i Ustav i demokratiju u ovoj zemlji“, rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je za „Glas Srpske“ da Ustavni sud doliva ulje na vatru.

„Ne mislim da će to imati ikakve posledice i ne vidim ni kakve može da ima, jer je volja građana više nego jasna i ona je obavezujuća za sve – mene, predsednika RS i Narodnu skupštinu“, rekao je Ivanić i ocenio da treba doneti zakon kojim će 9. januar bez sumnje biti proglašen praznikom i jednom za svagda staviti tu priču van dnevnog reda.

Ustavni sud BiH prihvatio je zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića za „rešavanje ustavnopravnog spora BiH sa RS“ i poništio rezultate referenduma o Danu Republike koji je u Srpskoj održan 25. septembra.

Ustavni sud je na osnovu Izetbegovićeve apelacije krajem 2015. doneo odluku da je obeležavanje Dana RS 9. januara neustavno, jer je tog dana i krsna slava Sveti Stefan, podseća list.

Narodna skupština RS je kao odgovor donela odluku o raspisivanju referenduma na kojem se 99,8 odsto stanovnika koji su glasali izjasnilo da žele da se Dan Republike i dalje slavi 9. januara.

Potom je Narodna skupština RS usvojila Zakon o Danu RS kojim je predviđeno da bude nastavljeno proslavljanje Dana RS 9. januara, ali kao sekularnog praznika.

Izetbegović je u međuvremenu podneo novi zahtev Ustavnom sudu BiH, koji je u četvrtak saopštio da je usvojio njegov zahtev za rešavanje spora u vezi sa odlukom Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma.

„Utvrđeno je da ta odluka nije u saglasnosti sa članovima Ustava BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda koju su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti“, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *