ДОДИК: Или ће БиХ поштовати Дејтонски споразум, или расписујемо референдум

DODIK: Ili će BiH poštovati Dejtonski sporazum, ili raspisujemo referendum

3 novembra 2017

Pronalaskom originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma, biće konačno stavljena tačka na to pitanje, što i javnost želi, rekao je za Federalnu televiziju predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Dejtonski sporazum, koji je uspostavio novi politički sistem i organizaciju BiH i do sada je bio na različite načine urušavan od strane visokih predstavnika i različito primenjivan, istakao je Dodik.

Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda biće jedinstvena onoliko koliko se bude poštovao Ustav po kojem je tako i uređena, izjavio je za Javni medijski servis Federacije BiH, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tek kada se oslobodi stranaca koji imaju monopol na donošenje odluka o BiH će biti moguće, kaže, govoriti kao o zajednici.

Aktuelna vlast u Srpskoj, ističe Dodik, vodi racionalnu poltiku u kojoj ne ulazi u avanture i kojom nastoji da obezbedi maksimalnu dobit za Republiku. Zbog toga je, ističe, odlučeno da se pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu, istitucijama koje su, kako kaže, izraz nasilja visokog predstavnika, ponovo stavi pred narodne poslanike. Bez opšteg konsenzusa, smatra, referendum ne može biti sproveden.

Govoreći o eventualnom referendumu o nezavisnosti, Dodik je istakao da postoje razmišljanja u tom smeru, ali da to nije stav institucija Srpske, jer ni na jednom organu takva odluka nije donesena.

„Tačno je da SNSD u svom programu ima namjeru da ukoliko se BiH ne sredi na bazi izvornog Dejtonskog dokumenta i vrati u izvorne okvire da se odupre ovakvom stanju, a jedan od načina koji mi zagovaramo je mogući referendum“, istakao je Dodik.

Dodik je priznao da na njega veliki uticaj ima Srbija, ali je istakao da on i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić o određenim temama imaju različite stavove. Na zajedničkim sastancima, ističe, fokusirani su na projekte koji su od dobrobiti za sve na ovom prostoru.

Na pitanje o NATO-u i Oružanim snagama BiH Dodik je odgovorio da je odluka o vojnoj neutralnosti, donesena u paralamentu Srpske, obavezujuća za predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama, ali i da Oružane snage nemaju svrhu te da ih treba ukinuti. U Dnevniku “D“ FTV-a predsednik Srpske govorio je i o odlasku mladih za koje je, kako kaže, uveren da nisu trajno otišli.

„Mi to ne možemo obezbediti plate na tom nivou, zato što BiH kao politički okvir neuspešna i propala zemlja ne može da stimuliše ekonomiju koja bi mogla da plati 2000 evra radnika kao što plaćaju negde u Evropi“, rekao je Dodik.

Govoreći o opštim izborima naredne godine, predsednik Republike Srpske istakao je da je još uvek rano govoriti o njegovoj kandidaturi, ali je naglasio da će kao predsednik najveće i najjače političke stranke čija popularnost raste, sigurno biti učesnik izbora.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Bwhaaa...Dejtonski Sporazum je vracen!! Diverzija zapadnih genocidnih hijena i njihovih dzihadista je propala! Puna podrska Dodiku i RS! Nema nazad.

    • radoje says:

      Podrska Dodiku!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *