DODIK: Izrael je uzor Republici Srpskoj

DODIK: Izrael je uzor Republici Srpskoj

8 oktobra 2013

Srn2013-10-7_2230798_0(1)Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uverenje da Srpska prijateljstvom sa Izraelom čini jedan od najboljih poteza na spoljnopolitičkom planu.

Dodik je sinoć tokom manifestacije „Dan Izraela“ u Banjaluci čestitao 65 godina od formiranja ove države, navodeći da njena istrajna borba može poslužiti kao primjer Republici Srpskoj kojim putem da ide. On je istakao da srpski i jevrejski narod dele dugu istoriju stradanja i nepriznavanja, zbog čega se njihovo prijateljstvo nameće kao prirodno.

„Prijateljstvo koje se razvilo podrazumeva dobru saradnju institucija jedne i druge zemlje, kao i privrednu i kulturnu saradnju, koja će biti nastavljena“, istakao je Dodik.

Nerezidentni ambasador Izraela za BiH David Koen rekao je da je ova zemlja spremna da znanja i iskustva podeli sa Republikom Srpskom. On je istakao da se poslednjih godina razvijaju brojne oblasti saradnje sa Republikom Srpskom posredstvom Predstavništva u Izraelu.

„Imajući u vidu želje i kapacitete Republike Srpske, krenućemo sa konkretnim projektima“, rekao je Koen, podsetivši da je tokom razgovora sa predsednikom Vlade Republke Srpske Željkom Cvijanović izražena želja za saradnjom u oblasti visokih tehnologija.

On je zahvalio predsedniku Srpske za doprinos u obezbeđenju da BiH na međunarodnim forumima nikad ne glasa protiv Izraela.

Prema njegovim rečima, Izrael je danas vrlo razvijena zemlja uprkos činjenici da je brojni susedi dugo nisu priznavali, a da neki to nisu učinili ni danas. Šef Predstavništva Srpske u Izraelu Arie Livne rekao je da želi da učini sve što je u njegovoj moći da stvori najbolje uslove za međusobnu saradnju.

On je podsetio na reči izraelskog predsednika Šimona Peresa prilikom posete predsednika Republike Srpske ovoj zemlji da „veličina teritorije i broj stanovnika nemaju važnost, već beskompromisno verovanje u ciljeve koji se žele postići“.

„U tom kontekstu za Republiku Srpsku možemo ponoviti istorijske reči predsednika Prvog cionističkog kongresa Teodora Hercla – ako stvarno želite, to nije samo san“, naglasio je Livne.

Manifestaciji „Dan Izraela“ prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki, ministri, predstavnici jevrejske zajednice u Srpskoj, te kulturnog, političkog i javnog života. Tokom manifestacije prikazani su video-zapisi o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu, uz nastup hora „Bejahad“ i Plesne grupe „Or Hasemes“.

Manifestaciju „Dan Izraela“, koja je povodom dana državnosti ove zemlje održana u Kulturnom centru Banski dvor, organizovali su ambasador Izraela u BiH i Jevrejska opština Banjaluka, uz pokroviteljstvo predsednika Republike Srpske.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *