ДОДИК: Кад би Бакир кренуо из Сарајева на Бањалуку – стигао би до Зенице

DODIK: Kad bi Bakir krenuo iz Sarajeva na Banjaluku – stigao bi do Zenice

26 novembra 2017

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska pomoći nekadašnjem komandatu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da u žalbenom postupku dokaže svoju nevinost.

“Nastojaćemo da uložimo dodatne napore da prikupimo podatke koji mu mogu pomoći. Ima našu podršku”, rekao je Dodik.

On je za beogradski “Kurir” naglasio da će, umesto suda, istorija dati konačni odgovor ko je zapravo general Ratko Mladić, za kojeg je rezervisano mesto heroja.

Predsednik Srpske je istakao da je nedopustivo da su u Hagu osuđeni samo Srbi, dok za srpske žrtve uopšte nema pravde.

“Republika Srpska i njena javnost su rekle šta misle o toj presudi, o karakteru i načinu na koji se u Haškom tribunalu sudi samo Srbima i srpskom rukovodstvu za kolektivnu, odnosno komandnu odgovornost. Sa druge strane, za Bošnjake i Hrvate i njihove zločine nad Srbima nema ni individualne odgovornosti. Republika Srpska će se u ovom trenutku držati jedinstveno”, poručio je Dodik.

On je rekao da “ne vidi da je bilo imalo napora međunarodne javnosti da se brojni zločini nad Srbima kazne”. “To je ključna stvar i tema sada nakon presude Mladiću. Hag nije mesto pravde”, konstatovao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje može li BiH da iskoristi presudu Mladiću i pokrene reviziju tužbe protiv Srbije za genocid Dodik je rekao da nema elemenata za to.

“Ta priča je samo pusti san i pretnja koja nema nikakvog smisla. Srbija je dovoljno pravno, politički i državno moćna da ne mora da se osvrće na ovakve pretnje”, smatra Dodik.

Prema njegovim rečima, za obnavljanje tužbe je potrebna odluka na nivou BiH, a što se tiče Republike Srpske te odluke nema.

„To je tema koja služi potrebama sarajevske politike da drži pažnju nacije. Srbija nije krivac, ona je već suviše bila kažnjena sankcijama koje su joj bile nepravedno uvedene. Ogromnu smo štetu preživeli zbog toga… sada već znamo da su i Markale nepravedno poslužile kao osnov za uvođenje sankcija Srbiji”, rekao je on.

U vezi prijetnjama smrću, koje su mu upućene iz Federacije BiH nakon izricanja presude Mladiću uz poruku da “Srbe treba istrijebiti”, Dodik je rekao da uvek kada bude neki takav događaj koji polarizuje čitavu javnost stignu pretnje.

„Tako se dešava u kontinuitetu. Na nadležnim organima je da se bave tim pitanjem. Ja nemam ni nameru ni želju da se bavim tim. Moje je da se bavim svojim poslom. Naravno, nisam ni glup ni lud da ne mislim da postoje određeni krugovi u BiH koji bi se na ovakav način obračunavali sa ljudima”, rekao je on.

Komentarišući Izetbegovićeve reči da je za celovitost BiH spreman da ode do kraja, uključujući i rat, Dodik je rekao da bi “ako bi krenuo iz Sarajeva prema Banjaluci mogao da dođe do Zenice”.

Komentarišući tvrdnje ratnog komandanta Armije BiH Nasera Orića da nesmetano ulazi u Srbiju, iako je na poternici zbog zločina nad Srbima, Dodik je rekao da misli da Orić laže.

„Orić ima patološku potrebu da ponizi Srbiju i srpske državne strukture. On je jedan obični spletkaroš koji ima na umu samo da se obračunava sa svim što je srpsko. Mislim da on ne sme ni da priđe granici Srbije. Nema ni jednog svedoka za to. Sad se on podsmieva ovoj priči”, rekao je Dodik.

KOMENTARI



8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Bakir,poturica plavih očiju(gde to ima da izvorni musliman ima plave oči,ili plavu kosu,NIGDE)bi krenuo kad bi s njime krenuo fašističko-nacistički savez imena "nato",sa sve Iranom,Turskom,Saudijskom Arabijom! Pre toga ne! Zna to i on sam! Nego balijaner kevće(biće da su im nekakvi izbori uskoro)!

  • R.Srpska says:

   Nema ni Slovena muslimana, samo Federalaci su muslimani od svih Slovena. A fizicki, nigde ni ne postoje plavooki i plavokosi muslimani, samo su Federalci takbi muslimani. Uostalom, oni se sramote samih sebe, nikada se musliman Federalac nece predstaviti ko ljudsko bice svojim imenom, nego nadimkom. Jedini "narod"koji se sramoti vlastitih imena. Svesni su oni sta su, samo su kukavice da priznaju a i imaju koristi od zapada i dok imaju koristi bice takvi kakvi su-nikakvi.

 2. Trifun says:

  Nas general nije imao fer sudenje jer vec bio osuden unaprijed preko antisrpskih genocidnih medija koji su svi redom falsifikovali dogadaje za javnost poput Markala i pripisivale krivicu iskljucivo nama i nasem general bez ijednog dokaza za to!! To je 100% istina!! Nema nazad.

  • Zaharije Serak says:

   Samo da nam jos objasnis kako su Markale falsifikovane? Je li falsifikovano i naredjenje Mladica da se tuku civilni ciljevi u Sarajevu? Jesu li falsifikovana i snajperska djelovanja sa Grbavice,Nedzarica,Vraca po Sarajevu.Pa tamo nije bilo "Muslimanskih snaga "!Uzmi Trifune i procitaj cirkuse od pokusaja odbrane i hvatanja u lazi "svjedoka odbrane " generala Mladica!Vi koji branite Vase Srbstvo ste nesto cega se ja stidim.Upitam se poslije onoliko dokaza/pogledaj zapisnik/ sa sudjenja Mladicu ti pricas istu pricu.Procitaj malo stenograf,sa sudjenja,nemoj slusati sta ti drugi servira i govori.Procitaj,pa donesi sud.Pusti naklapanja i lazi.Pa davno ti je Predsjednik rekao:"Dobar Srbim treba da se bije i dobro laze.Budi Srbin nemoj biti "Dobar "

   • Velika Metla says:

    Balijaneru,opet kevćeš! Ti sramoto ljudskog roda da govoriš i uopšte i da pominješ Srbe? Fuuuuj,poturice!

    • Zaharije Serak says:

     Koliko puta treba da ti kazem da nisam "balijaner "?Nekim ljudima znam ide to teze,ali tebi.......

   • Nensi says:

    Za Markale je dokazano u Hagu i tako i zapisano u presudi da zbog velicine i dubine kratera kao i distance na kojoj su tada bili Srbi, nisu oni krivi. To isto pise i u Slobinoj presudi kao i u Karadzicevoj. Finci i rusi su dokazali fizikom, anatomijom, geografskim polazajem, matematikom i kompjuterima kao i slikama, snimicima i merama na terenu da je to ne moguce da su Srbi uradili. A za Srebrenicu treba tuziti holandskog generala i njegove oficire koji su predali generalu Mladicu grad i spisak svih muskaraca koji su povezani blisko ili dalje sa muslimanskom paravojnom odbranom BIH. Imas snimke na youtube pa izvoli pogledaj. Ima ih par komada. Ima i snimak kad mu Mladic urucuje poklon njemu i za njegovu suprugu i zahvaljuje na saradnji. Takodje ima snimak kada se avioni UN vratili u trenutku kada su trebali da gadjaju srpske polozaje jer su dobili naredjenje. Ko im je naredio, nije sigurno Mladic ? Zasto ? Zasto to jutro se Alija cuo sa generalom par minuta pre nego sto su avioni poleteli, to jest samo 2 su poletela, ostala 8 nisu ni stigla jer im je naredjeno da ne polecu dok ova 2 su dibila naredjenje da obustave napad i vrate se u bazu. Eto toliko o tome....niste jedini koji godinama skupljate i pratite dokaze stranih oficira, generala itd itd itd

    • Zaharije Serak says:

     Ne zelim da polemisem imas na internetu pa mozes da procitas.Niti je Milosevic,ni Karadzic,ni Mladic oslobodjen za Markale niti je to zapisano.Ja sam bio u Sarajevu u to vrijeme,i znam da je poslije toga bilo najlakse izaci iz Sarajeva.Agresori su se prepali i naredni dan izasao je konvoj sa djecom,zenama iz prostog razloga,jer su se prepali.Isti taj konvoj su uslovljavali mjesecima.Naravno prosao je sve tacke koje su drzali Srbi bez zaustavljanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *