ДОДИК: Ланац дуплих аршина Запада мора бити прекинут – Србија је у прилици да то учини

DODIK: Lanac duplih aršina Zapada mora biti prekinut – Srbija je u prilici da to učini

28 marta 2018

ODLUKA Srpske liste da napusti privremene institucije u Prištini je dobra, ocenio je predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, gostujući u emisiji „Lazanski direktno” na RTRS.

Gledajući jučerašnje scene sa severa Kosmeta, Dodik je, kaže, osetio ogorčenje. Smatra da je cilj hapšenja Marka Đurića zastrašivanje Srba i pokušaj njihovog poniženja, ali i poniženja Srbije.

Poslednje scene nasilja na Kosmetu rezultat su još jednog nerešenog pitanja koje je ostalo iza jedne od, kako ističe predsednik Republike, “ujdurmi” međunarodne zajednice na Balkanu. Zapadne sile su, ističe, zloupotrebile poverenje koje su im Srbi dali i tako bitno ugrozile pregovarački proces.

Kosovo je, tvrdi, uz BiH dokaz propalih pokušaja Zapada.

“Činjenica da pet zemalja Evropske unije nije priznalo Kosovo, činjenica je da EU deluje na principu konsenzusa i postavlja se pitanje kako EU može da sprovodi politiku na Kosovu, ako pet zemalja nije priznalo tu politiku, narušavaju se i neka pravila EU”, istakao je Dodik.

Sistem duplih standarda koje primenjuje Zapad, tvrdi Dodik, mora biti prekinut i Srbija je u poziciji kada taj standard može da prekine. Činjenica je, ističe, da priča o Kosovu nije završena, ali i da je Srbija uspela to pitanje da vrati na dnevni red.

I u BiH je, kako navodi, međunarodna zajednica manipulisala postignutim kompromisima i nametala svoja rešenja suprotna Dejtonu. Dodik ponavlja da su entiteti subjekat državnosti, a sadašnja struktura to je, ističe, pokušala okrenuti.

“Do ulaska ove garniture iz Republike Srpske, predvođene Mladenom Ivanićem i ostalima iz SDS-a, gotovo u pravilu, bez obzira iz koje političke partije bili, mi smo se okupljali i imali jedinstven stav, a sada to nije tako”, dodao je Dodik.

Ističe i da najveća opasnost Srpskoj preti od njenih aktuelnih predstavnika u zajedničkim institucijama. Navodi primer priče o paravojnim formacijama koja traje već dva meseca i tokom koje, kaže, oni koji je forsiraju nisu uspeli naći nijedno ime koje je deo tih struktura. Uz sve, kaže, postojala je i namera za problematizovanje opremanja redova MUP-a Srpske.

“Policajac je odraz države, njegova opremljenost, obučenost, situiranost, i on mora da ima adekvatno oružje da može da odgovori na svakom mestu. Ništa drugo ne radimo, nego ono što je u Evropi sasvim normalno, a napadnuti smo kao da se pripremamo da napadnemo NATO savez”, kazao je predsednik Srpske.

Dodik je ponovio da neće dozvoliti održavanje vojne vežbe na Manjači na kojoj bi se koristili avioni NATO-a koji nose osiromašeni uranijum. Tvrdi da ne postoji poverenje za tako nešto, ali i da ima dokaz da je izvršena kontrola aerodroma u Laktašima, sa koga bi poletali avioni, uprkos ranijem demantiju informacija o potencijalnoj vežbi.

Od predsednika Srbije je, kaže, tražio da se tokom finalnih razgovora o pitanju Kosova pomene pitanje Republike Srpske koja, kako navodi, nije zadovoljna svojim položajem unutar BiH.

“Republika Srpska je postala sebe svesna i vratila je svoje dostojanstvo. Jasno govorimo da nemamo ljubav za BiH, ovde smo samo zato što moramo”, naveo je Dodik.

Istakao je i da predstavnici SNSD-a neće dati podršku Izbornom zakonu, koji bi podrazumevao uvođenje kamera na birališta, skenera i digitalizaciju procesa, jer je, smatra, to plan stranaca za kontrolu izbornog procesa.

SNSD će učiniti sve da ta ideja ne prođe, navodi Dodik i naglašava, da je neophodno sesti i razgovorom doći do novog Izbornog zakona koji bi obezbedio transparentnost izbornog procesa.

(RTRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *