ДОДИК: Лавров је велики пријатељ Српске

DODIK: Lavrov je veliki prijatelj Srpske

20 septembra 2018

Predsenik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Banjaluci od velikog značaja za Srpsku, jer je on veliki prijatelj srpskog naroda i dobar poznavalac prilika u BiH.

– Informisaćemo Lavrova o stanju u Srpskoj i razgovarati o načinima na koji Rusija može da investira u neke projekte u Republici Srpskoj i da bude još prisutnija u Srpskoj. Mi to želimo, a to što se ne sviđa Britancima – šta da radimo to je njihova stvar – istakao je Dodik.

On je naglasio da je velika čast da Republika Srpska ima priliku da 21. septembra, ugosti ruskog šefa diplomatije u Banjaluci.

– Izražavamo veliku zahvalnost za odluku da dođe u Republiku Srpsku jer znamo koliko opstrukcija ima u Sarajevu da bilo koji diplomata dođe u Banjaluku. Nažalost, čak i Srbi poput ministra inostranih poslova u Savetu ministara Igora Crnatka za svoj maksimalni uspeh smatraju to da neke diplomate ne posete institucije Republike Srpske, pa pokušava da to „kamuflira“ pričom kako on saziva ministre u Banjaluku pa je tako pozvao i šefa diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija i to smatra uspehom – istakao je predsednik Srpske.

On je rekao da je Lavrovu poznata situacija u BiH još od vremena kada je bio ambasador Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN i sve vreme, radeći i kao ministar spoljnih poslova, zna veoma dobro šta je Dejtonski sporazum.

– U tom pogledu, Rusija se ponaša veoma principijelno. Sa svim svojim problemima i osporavanjima koje pokušava da joj nametne Zapad, Ruska Federacija pokazuje svoju vitalnost i mi cenimo njihovu objektivnu stranu i potpuno uravnotežen pristup situaciji u BiH. Sve ove godine izričito stoje iza svog stava da se Dejtonski mirovni sporazum mora poštovati i da bilo kakva promena mora da bude dogovor unutar BiH – naglasio je Dodik.

On je naveo da to veoma dobro zna i Zapad, ali da je svih ovih godina manipulisao sa kompromisima i konsenzusima koji su pravljeni u BiH.

– Zapad je vršio nesnosan pritisak i to su prikazivali kao kompromisno rešenje – što nije tačno, jer nema kompromisa na bazi pritiska i manipulacija koje su ovde provodili. Te odluke koje su donete nisu odluke izrazite volje naroda, nego odluke pod prisilom. Ne želim da kritikujem nikoga od mojih prethodnika političara, jer je to bilo jedno nepodnošljivo vreme i delom mogu da razumem. Jedino mi je krivo što nismo napustili ta neka mesta i sastanke i rekli nećemo da učestvujemo u tome – rekao je predsednik Srpske.

On posebno podsetio da je nekoliko puta odbio da učestvuje na takvim sastancima, jer nije hteo da donosi odluke koje trebaju Zapadu.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Micko says:

    Jos vise Lavro voli Izra-hel, jer kako vidimo cuti kad Satan-hjahu koka ruske vojnike ko macice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *