„Dodik mora da ode sa političke scene“

„Dodik mora da ode sa političke scene“

5 septembra 2013

dragan_cavic_4Bivši predsednik Republike Srpske (RS), lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik Narodne skupštine RS Dragan Čavić, komentarišući najave u zamahu opozicije u RS, kaže da predsednik RS-a Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) posle izbora 2014. godine moraju otići sa scene, te da je to, gledajući iz ugla opozicije, definitivno moguće ostvariti.

Mada su Opšti izbori u BiH tek za godinu dana, neformalna kampanja je, očekivano, startala već nakon sezone godišnjih odmora. Nameću se i pitanja ima li alternative Dodiku? Analitičari se slažu da opozicija u RS može da sruši Milorada Dodika, ali samo ujedinjena.

„Realno, postoje objektivne šanse da se desi stvarna promena na izborima iduće godine“, kaže Čavić.

Poručuje da je opozicija u RS jedinstvena, te da ju Dodik ne može razbiti, pa makar nudio i novac.

„Imali smo više razgovora, predstavnici svih opozicionih partija, i postigli smo načelni dogovor o zajedničkom nastupu. Ja nemam nikakve dileme da ćemo imati pojedinačne kandidate za zajedničkog člana Predsedništva BiH, za predsednika RS. Mislim da će biti široka koalicija, jedna lista od više stranaka, i za Parlamentarnu skupštini BiH, nastojimo da napravimo koalicione liste i za Narodnu skupštinu RS“, govori Čavić.

Razgovori su, podseća, dosta puta vođeni.

„Kako sada stvari stoje, to ide u pravcu koji daje izvesnost da će doći do potpunog koalicionog dogovora na vreme, a da bi se u same izbore ušlo zajednički. To je već samo po sebi dovoljno snažna poruka pre svega SNSD-u i njihovim kandidatima za naredne izbore“, govori bivši čelnik RS-a.

Kaže da računa i na Srpsku demokratsku stranku (SDS) iako je SNSD sa tom strankom partner u državnoj vlasti.

„Apsolutno da, računamo na njih. Razgovaramo, ti razgovori idu dobrim putem, mislim da će sve to ići u dobrom pravcu“, ocenio je poznati opozcionar u RS.

Iduće godine će, tvrdi Čavić, biti skoro devet godina kako je na vlasti struktura sa SNSD-om na čelu, te Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalistima.

„Tih devet godina je bilo dovoljno da se upoznaju njihove dobre i loše strane. Stvoren je dovoljno snažan blok opozicije, a s druge strane, ambijent koji je stvoren zbog njihovih političkih i ekonomskih promašaja, ne ide im na ruku“, istakao je Čavić.

Komentarišući česte Dodikove optužbe kako se zavera protiv njega priprema u inostranstvu, optužujući opoziciju da praktično predstavlja operativce antisrpskih stranih agentura, Čavić odlučno kaže da „to ne može proći“.

„Ne mogu proći te isprazne priče. Te kvalifikacije su demaskirane, to više ne prolazi, ta vrsta retorike sigurno više neće imati uticaja na ishod izbora. To je već sada jasno, a jasno je bilo i na prošlim lokalnim izborima. Sve ono što je rađeno od ozbiljnih anketa u proteklom periodu, pa i u poslednje vreme, pokazuje da takve vrste pitanja uopšte ne opredeljuju ishod izbora“, govori Čavić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *