ДОДИК: На Републику Српску је извршен државни удар

DODIK: Na Republiku Srpsku je izvršen državni udar

11 februara 2020

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH flagrantni „državni udar“, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

– U članu I/1 Ustava BiH navodi se da BiH sada funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. U prevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH – pojasnio je Dodik.On je naglasio da „državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu ‘država’ ili ‘republika’, niti bilo koju drugu“.

– Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i FBiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zemljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima. Ustavni osnov za poslednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Republike Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske – ocenio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Republike Srpske neće izostati.

– Ovo je naša „crvena linija“ za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rešenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike pa sve do teritorije – konstatovao je Dodik.

Konstatujući da se Ustavni sud BiH ne ponaša kao sud, Dodik je rekao Srni da njegove odluke sugerišu da je Ustavni sud BiH postratna jedinica muslimana koja treba u sudnici da završi ono što muslimani nisu mogli u ratu.

– Kad je već tako, neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zagarantovana prava, kao što smo se borili za Republiku Srpsku – poručio je Dodik.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac smatra da Republika Srpska ima mehanizme da ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH koje nisu zasnovane na pravu i suprotne su Dejtonskom sporazumu.

– Republika Srpska ima mehanizme da ne sprovodi odluke Ustavnog suda BiH zato što takve odluke nisu zasnovane na pravu, Dejtonskom sporazumu, već na političkim odlukama pojedinih lobija i dijela međunarodne zajednice – rekao je Banjac.

Banjac je upozorio da ovakvim ponašanjem Ustavni sud BiH i deo međunarodne zajednice sve više doprinose da BiH ne uspije kao projekat, odnosno bude neodrživa.

– Ustavni sud BiH, koji većinu presuda donosi preglasavanjem uz pomoć stranih sudija, trebalo bi što pre da prestane da postoji i da se u njegov rad uvedu domaće sudije – zaključio je Banjac.Predsednik SDS-a Mirko Šarović je istakao da ono što je na teritoriji Republike Srpske treba da pripada Srpskoj, te da o tome treba raspravljati na sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske.

Ustavni sud smatra da je reč o „isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine“.

Narodna skupština je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

(Srna)

KOMENTARI3 komentara

 1. Ivana says:

  Hajmo Srbi u eu koja nema alternativu kako kaže njihov plaćenik a naš veliki vođa vučko. Evropa i Vatikan su vekovni osvedočeni naši "prijatelji" kako kaže Vučić pomogli su sve pokolje Srba u Hrvatskoj i Krajini i pomogli su Hrvatima izvršiti etničko čišćenje Srba. Stolećima Hrvatima pomažu u pokatoličavanju pravoslavaca ne samo u Hrvatskoj, Ukrajini, Belorusiji itd. nego širom sveta. Pomogli su odvojiti pravoslavnu Crnu Goru od pravoslavne Srbije i sad se trude zakuhati rat među braćom. Isto tako su pomogli polovicu Bosne očistiti od pravoslavnih Srba pripremaju i otimanje Vojvodine a vođa kaže naši "prijatelji" U Srpskoj Crnoj Gori sluga Vatikana Milo predvodi katolike i mrzitelje Srba i pravoslavne crkve ponosi se ustašama i Crnu Goru gura pod papine skute. Zapitajte se braćo Crnogorci kud vas vodi Milo i milogorci oćetel’ ustaše i mrzitelji vere đedova postati? Došlo je vreme da se pokrene ceo srpski narod Srbije i bratske Srpske Crne Gore i da krenemo na ujedinjenje u jednu državu za veke vekova. Dosta je bilo vatikanskih podela i podmetanja preko domaćih petokolonaša.

 2. Boze Pravde says:

  Mile vrati pare od sverca I ratnog profiterstva.

  • Za Srbiju says:

   Uspostavi prioritete u svojoj glavi. Prvo država i glava na ramenima, a onda ćemo da se bavimo pitanjem šverca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *