ДОДИК НАГЛАСИО: „Хоћу да укинем границу на Дрини и сав мој политички живот је везан за то“

DODIK NAGLASIO: „Hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to“

17 avgusta 2019

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne diže revoluciju, niti pokušava da ruši Dejtonski sporazum, već da su stranci u BiH srušili mirovni sporazum, što pokušavaju da opravdaju.

„Republika Srpska nije srušila nijednu izvornu nadlženost BiH. Stranci su nam oteli vojsku, sudstvo, tužilaštvo, indirektne poreze… Sve su nametali pukom silom koju su tada primenjivali i pokušavaju da sada kažu da je gotovo. Nije gotovo i nikada neće biti jer su oteli 83 nadležnosti, što je za nas neprihvatljivo. Pričaju o vladavini prava, a krše Ustav, što ćemo dokazati jednog dana“, rekao je Dodik.On je ocenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prikriva kriminal svojih prethodnika koji su kršili međunarodno pravo.

„U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ne od OHR-a ili ambasada. Međutim, sav period međunarodne vladavine u BiH bio je usmeren protiv Srpske jer su skrnavili i otimali naše nadležnosti. Kakvi bismo mi ljudi bili da to prihvatimo?“, upitao je Dodik.

„Voleo bih da neutralna stručna međunarodna komisija kaže šta je ustavno u BiH“

On je istakao da se o svemu treba izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

„Zašto im smeta da se demokratsko telo, koje je konstituisano u skladu sa Ustavom, izjašnjava o ovome. Kako misle da nam nametnu da je ustavno ono što su činili? Gde u Ustavu piše da BiH ima nadležnost za bezbednost, odbranu, pravosuđe, finansije? Ustav nije Incko i borićemo se dok ovde postojimo protiv onih koji su nam oteli prava i slobode„, rekao je Dodik za RTRS.

On je napomenuo da bi voleo da neutralna stručna međunarodna komisija kaže šta je ustavno u BiH.

„Kako bi mogli dokazati ustavnost Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH? Venecijanska komisija je rekla da su strane u BiH dva entiteta, a oni nama pokušavaju da okrenu čitav sistem, odnosno da ono što se odluči na zajedničkom nivou bude nametnuto entitetima“, kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, zbog svega što se dešava Srpska trpi štetu, a trenutno joj se od indirektnih poreza duguje 50 miliona KM.

„To se radi da bismo ostali bez novca kako bi se na ulicu dovele socijalne grupe da menjaju politiku. Oni bi doveli Mirka Šarovića i ostale koji su servilni prema muslimanima i odlučivali bi onako kako njima odgovara“, rekao je Dodik.

On je dodao da sve što se radi u Srpskoj odmah ide u Agenciju za istrage i zaštitu BiH i tužilaštva, navodeći da se to dešava u kontinuitetu.„Priča o NATO izmišljena da bi Srbi ostali bez legitimnih predstavnika“

Dodik je izjavio da je priča o NATO-u izmišljena i podmetnuta pod priču o formiranju vlasti na nivou BiH da bi se legitimnim predstavnicima Srba, koji su dobili apsolutnu većinu na izborima, onemogućilo da budu u zajedničkim institucijama.

Dodik je istakao da je zato izmišljena priča o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) za pristupanje NATO-u.

„To je politička igra čiji je cilj da bude smanjena politička snaga Srpske, koja jedina funkcioniše u skladu sa izbornim rezultatima i ima formiranu vlast, svoje predstavnike i političku reprezentaciju na nivou BiH. Hrvati, takođe, imaju reprezentaciju“, rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci su se dugo vremena unutar svog korpusa borili ko će imati prevlast u pogledu predstavljanja, a sada plaćaju cenu raznim zahtevima između njih.

„Kada se dodaju još poneki iz međunarodne zajednice, onda je razumljivo zašto je situacija konfuzna“, dodao je Dodik.

Dodik, koji je i predsednik SNSD-a, rekao je da sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA ima rok trajanja 30 dana i da će 5. septembra reći da li je važeći.

„Ali, mnoge izjave i tumačenja su njegov vek trajanja već definisali. Bakir Iztetbegović je rekao da je o redukovanom ANP-u počeo da razmišlja tek nakon potpisivanja sporazuma što govori o njihovom odnosu prema dogovorima u BiH. Sporazum jasno precizira šta treba da bude urađeno i nemam nameru da ga više tumačim“, naglasio je Dodik.

On je naglasio da je ključno pitanje legitimno političko predstavljanje srpskog naroda koje se obezbeđuje na izborima.

„Odlučno branim ono što smatram da je interes Srpske“

„Mehanizam koji su izgradili stranci omogućava da neko blokira nekoga drugog. Ranije je bila situacija kao u Predsedništvu BiH, izabere se struktura iz Srpske i onda se član Predsedništva pojavi na sastanku i ono se konstituiše. Tako je bilo i sa Savetom ministara dok iz međunarodne zajednice to nisu postavili na princip koji omogućava da bošnjačka strana bira koga hoće ili neće od Srba i onda taj proces blokira„, kaže Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da Dodik često menja mišljenje i da je moguće da će tako biti i u vezi sa ANP-om, srpski član Predsedništva BiH je istakao da je poznat po tome što ne menja mišljenje.

„Ono što smatram da je interes Srpske odlučno branim u svakoj prilici i na svakom mestu i nisam spreman da odustanem. Narodna skupština Republike Srpske je utvrdila politiku vojne neutralnosti i to je za mene obaveza, a ionako smatram da je to ispravno. Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali sporazum, da akcioni plan nećemo prihvatiti i da na to računaju“, naglasio je Dodik.„Neću da pravim granicu bilo koje vrste na Drini“

On je dodao da nije bilo promene ključnih stavova i pozvao Izetbegovića da pokaže gde je stav promenjen.

„Vodimo razgovore i nekada pokušavamo napraviti kompromis, ali on nikada nije bio na štetu Srpske. Tokom pregovora o reformi policije bili su gori politički uslovi nego sada i snažnije prisustvo međunarodne zajednice pa nismo na to pristali. Nećemo prihvatiti ni članstvo, ni put ka članstvu u NATO“, kategoričan je Dodik.

On je ocenio da trenutna situacija pokazuje nesposobnost BiH da funkcioniše.

„Sa dodacima koje su prenošenjem nadležnosti napravili stranci mnogo stvari je zakomplikovano. Ovde se koriste puka sila i pretnja silom. Ovde nije u pitanju interes Rusije, nego srpskog naroda. Ovaj narod je NATO bombardovao i direktno učestvovao u kreiranju rezultata građanskog rata u BiH. Nisam spreman da dam saglasnost za pristupanje takvom savezu“, istakao je Dodik.

On je pojasnio da ima u vidu da na to nije spremna ni Srbija.

„Neću da pravim granicu bilo koje vrste na Drini, hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to. Dakle, što veća integracija sa Srbijom u svim pitanjima i praćenje u važnim međunarodnim politikama kao što je politika prema NATO-u. Srbija je odlučila da je to vojna neutralnost i mi smo to pratili. Imamo odgovornost prema onome što je utvrdila Narodna skupština i obratiću joj se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim“, kaže Dodik.

„Amerikanci su juče tražili da vide šta je na dnevnom redu Predsedništva BiH“

On je istakao da su Bošnjaci sigurni u podršku međunarodne zajednice, te naveo da se onog trenutka kada su Amerikanci rekli da im nije jasan sporazum o principima za formiranje vlasti znalo da će to propasti.

„To je Bošnjake osokolilo da opet podmeću. Izetbegović je nametao priču da će to stranci izmodelirati, ali moj stav je da smo se dogovorili i da nema nikakvog dodatnog dogovora. Amerikanci su juče tražili da vide šta je na dnevnom redu (Predsedništva BiH), ali sam im rekao da oni nemaju šta da se mešaju u sednice organa. To je direktno mešanje u unutrašnje stvari neke zemlje“, upozorio je Dodik.

Govoreći o izjavi zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera da BiH treba da prihvati ANP, Dodik je ocenio da je on deo stare američke administracije koja pokušava da koristi moć Amerike da bi plasirala podršku Bošnjacima.

„Ja sam protiv te politike. Nisam se prepao Palmera, jer da jesam ja bih ili napustio ili promenio politiku“, rekao je Dodik.

On je ponovio da je zatražio da bude održana sednica Predsedništva BiH na kojoj bi bio imenovan predsedavajući Saveta ministara, a da je predsedavajući Predsedništva Željko Komšić, bez konsultacija, zakazao i sednicu na kojoj je poslednja tačka dnevnog reda ANP.

Sve to govori, dodao je on, da je situacija u BiH neizdrživo loša i da nema šanse da bude poboljšana.

Dodik je naglasio da je priča o Savetu ministara u tehničkom mandatu direktna devalvacija nacionalnog prava Srba da budu predstavljeni na legitiman način.

„Spreman sam da idem do kraja, a za ovo mi treba podrška naroda koju ću tražiti. Ne zanima me šta Palmer misli, nego mi treba da narod shvati da je ugrožen činjenicom da je međunarodni faktor dao mogućnost Izetbegoviću da 10 meseci neće da prihvati izbornu volju naroda, nego hoće one koji su izgubili“, rekao je Dodik.

KOMENTARI9 komentara

 1. Željko says:

  Budala lupa kako bi vi Srbi kazali kao Maksim po diviziji. BiH je produkt velikog brata kao i Kosovo i nikada Srbija više neće imati ingrtencije istočno od rijeke Drine i od rijeke Dunava kao i na tzv srpsko Kosovu a ni u tzv srpskoj Sparti tj Crnoj Gori a ni u tzv južnoj Srbiji tj Sjevernoj Makedoniji a o Sloveniji da i ne pričamo. Nego susjedi pazite na Vojvodinu i na Sandžak da vam uskoro putovnica ne bude trebala kada budete primjerice išli iz Beograda u Pančevo ili da vam se Hrvatska ne prikaže opet na Sajmištu ili u Zemunu!!

  • Milan says:

   Primjerice ostačeš bez otoka i bez Dalmacije , treba će ti talijanska putovnica.

   • Boze Pravde says:

    Ne moz ni u Italiju, Talijani im nece oprostiti genocid, morat ce preko bare.

 2. Ivana says:

  Ma te granice više nema jer je s obe strane Drine jedinstven srpski narod. Nego kaži ti nama kad ćete ti i onaj itrod i izdajnik Vučić ukinuti granicu na reci Uni. Između Republike Srpske i privremeno okupirane Republike Srpske Krajine koje su se izdajnici olako odrekli.

  • Milan says:

   Kako možete da budete toliko naivni? "Jedinstven srpski narod" postojao je i 1991-1995 pa je nestala SAO Krajina. Gotovo ista opasnost se ponavlja kao 1995 godine, samo što je sada u opasnosti Republika Srpska.

 3. Milan says:

  NATO, tačnije SAD gleda kako će zaraditi još i na BIH, a šargarepa je da će se gradjani BIH obogatiti ulaskom u EU. Ove godine od svih 29 zemalja-članica NATO-a, najveći budžet za odbranu imaju SAD od 3,42 odsto u odnosu na BDP. Bugarska nakon uplate za novih 8 američkih lovaca F-16 ima izdvajanja od 2,6 odsto u odnosu na svoj BDP, a iza nje po revnosti slede Grčka, Velika Britanija, Estonija, Rumunija, Poljska i Letonija. Amerika zaradjuje, a budale šišaju. No, ne sumnjam da će Komšić biti ugrožen kao veliki broj običnih gradjana.

 4. Milan says:

  Ko zna šta je sve obećano vladarima BH ako bi uspeli da celu BIH uguraju pod NATO harač. A ogoljeni narod neka se veseli uz sevdalinke i traži posao u Sloveniji, Austriji, itd.

 5. Boze Pravde says:

  Mile, prvo da podjelis pare siromasnom narodu sto si stekao svercom i korupcijom, pa ce onda tvoja prica o rodoljublju imati sisal.

  • Boze Pravde says:

   Smisla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *