DODIK: Ne znam šta je to Bosna

DODIK: Ne znam šta je to Bosna

29 septembra 2013

DodikSrbi u Bosni i Hercegovini neće dozvoliti da ih Bošnjaci majorizuju i nadglasavaju, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao i da je BiH zemlja bez šanse.

Dodik kaže da BiH preživljava samo da bi se trećerazredni međunarodni službenici vežbali na njoj, kao i da bi se regionalna pažnja odvlačila štalnim potenciranjem Bosne.

On smatra da ne misle to samo Hrvati i Srbi, nego i Bošnjaci, zato i pokušavaju da iskoriste prisustvo međunarodne zajednice kako bi dobili drugaciju državu, po njihovoj meri.

„Niko nije zadovoljan u BiH, a nisu zadovoljni ni stranci, a Hrvati bi bili sretni da se napravi još jedna republika i da BiH bude neka vrsta konfederacije tri republike“, rekao je Dodik u intervjuu „Politici“.

Što se tiče referenduma, Dodik ističe da „on treba da se sprovede u trenutku kada znamo da su se stekli svi uslovi, kada međunarodne okolnosti budu povoljnije.

„Ja bih da to učinimo odmah, ali mi smo ozbiljni ljudi i ne želimo da se igramo i sa narodom i državom“, rekao je on.

Kad su u pitanju odnosi sa Srbijom, Dodik ističe da Srbija poštuje teritorijani integritet BiH, Dejtonski sporazum, kao i stav da se sve ključne odluke moraju donositi kroz konsenzus svih naroda.

„Možda ima nekih delova vlasti, sasvim marginalnih, koji imaju drugacije ideje, ali stavovi predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića ili prvog spotpredsednika Vlade Aleksandra Vučića su sasvim jasni“, kaže Dodik.

Istakavši da je Srbija mnogo truda uložila u rešavanje kosovskog pitanja, Dodik kaže – „nikada nismo osetili da su Nikolić, Dačić ili Vučić zbog toga zanemarili RS. Čak je možda urađeno više nego za vreme bivše vlade“.

Komentarišući pitanje da se u diplomatskim krugovima sve češće pominje da na dnevni red dolazi Bosna, kao sledeći nerazrešeni konflikt, on kaže da nije Bosna jedino nereseno pitanje, jer ni Kosovo nije rešeno pitanje.

„Kako može Kosovo da bude rešeno ako srpska vlada jasno kaže da nikada neće prizanti Kosovo“, kaže Dodik i navodi kao nerešeno pitanje Makedonije, „gde je bio popis pa je prekinut i gde je još veća kriza nego u BiH“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. stevan says:

    UJEDINJENJE ILI SMRT !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *