ДОДИК: Нећемо гас из Хрватске, него руски гас из Србије!

ДОДИК: Нећемо гас из Хрватске, него руски гас из Србије!

26 фебруара 2015

dodik-0998178Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик оштро се успротивио плановима ЕУ да гас у тај ентитет долази из Хрватске и заложио се да снабдевање РС руским гасом иде преко Србије.

Реагујући на оптужбе директора Секретаријата Енергетске заједнице (ЕЦ) Јанеза Копача да РС блокира планове за повезивање гасовода који већ постоји у БиХ са гасном мрежом у Хрватској, преко Босанског Брода, Додик је потврдио како се и лично противи таквој могућности.

„Оно што они желе јесте да руски гас не долази у РС из Србије него из Хрватске, и то је та прича о изградњи гасовода од Брода према Зеници”, казао је Додик новинарима у Бањалуци, преноси портал Seebiz.

Додик је против таквог плана јер сматра да је то урота Еуропске уније која има за циљ да „регију учини зависном у снабдевању гасом” и да жели да „овлада овдашњим енергетским потенцијалом”.

Он је најавио да ће власти РС и након пропасти пројекта „Јужни ток”, на који су желели да се прикључе, наставити с плановима да изграде свој посебни гасовод којим би добављали гас из Русије.

„Нећемо дати сагласност за гасовод Брод-Зеница јер се тиме РС чини додатно зависном од гаса из неких других дестинација”, запретио је Додик.

Копач је јуче у интервјуу сарајевском „Дневном авазу”, изјавио да власти Републике Српске опструирају спровођење пројеката којим би се реализирало смањивање зависности БиХ од гаса који сада може да добија искључиво из Русије и да је за то најбољи начин повезивање с гасоводном мрежом Хрватске.

„Имали смо (у плану) студију изводљивости о најреалнијем од свих пројеката, а то је гасовод Слободница-Босански Брод-Зеница. Еуропска унија била је спремна да то финансира, али нажалост блокирана је у Републици Српској”, казао је Копач додавши да је Енергетска заједница још 2013. године усвојила 35 различитих енергетских пројеката које би заинтересовани инвеститори могли да финансирају на подручју Европе.

Међу тим пројектима три су се односила на повезивање гасовода БиХ и Хрватске.

С друге стране, Влада Федерације БиХ повезивање с гасоводима Хрватске оценила је стратешким приоритетом своје енергетске политике.

Портал Сеебиз, такође, наводи да власти у РС опструирају и спровођење европских директива о регулисању гасног сектора у БиХ противећи се било каквом управљању на државном нивоу. Због таквог става БиХ се већ нашла под претњом санкција Енергетске заједнице које би, уз остало, могле да доведу у питање њено право приступа енергетским ресурсима сталних чланица те асоцијације коју, уз чланице Еуропске уније, чине и државе југоисточне Еуропе.

KOMENTARI2 коментара

  1. mitovi su gadna stvar says:

    Jako smo nesretni sada !?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u