ДОДИК: Нећемо гас из Хрватске, него руски гас из Србије!

DODIK: Nećemo gas iz Hrvatske, nego ruski gas iz Srbije!

26 februara 2015

dodik-0998178Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik oštro se usprotivio planovima EU da gas u taj entitet dolazi iz Hrvatske i založio se da snabdevanje RS ruskim gasom ide preko Srbije.

Reagujući na optužbe direktora Sekretarijata Energetske zajednice (EC) Janeza Kopača da RS blokira planove za povezivanje gasovoda koji već postoji u BiH sa gasnom mrežom u Hrvatskoj, preko Bosanskog Broda, Dodik je potvrdio kako se i lično protivi takvoj mogućnosti.

„Ono što oni žele jeste da ruski gas ne dolazi u RS iz Srbije nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenosi portal Seebiz.

Dodik je protiv takvog plana jer smatra da je to urota Europske unije koja ima za cilj da „regiju učini zavisnom u snabdevanju gasom” i da želi da „ovlada ovdašnjim energetskim potencijalom”.

On je najavio da će vlasti RS i nakon propasti projekta „Južni tok”, na koji su želeli da se priključe, nastaviti s planovima da izgrade svoj posebni gasovod kojim bi dobavljali gas iz Rusije.

„Nećemo dati saglasnost za gasovod Brod-Zenica jer se time RS čini dodatno zavisnom od gasa iz nekih drugih destinacija”, zapretio je Dodik.

Kopač je juče u intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu”, izjavio da vlasti Republike Srpske opstruiraju sprovođenje projekata kojim bi se realiziralo smanjivanje zavisnosti BiH od gasa koji sada može da dobija isključivo iz Rusije i da je za to najbolji način povezivanje s gasovodnom mrežom Hrvatske.

„Imali smo (u planu) studiju izvodljivosti o najrealnijem od svih projekata, a to je gasovod Slobodnica-Bosanski Brod-Zenica. Europska unija bila je spremna da to finansira, ali nažalost blokirana je u Republici Srpskoj”, kazao je Kopač dodavši da je Energetska zajednica još 2013. godine usvojila 35 različitih energetskih projekata koje bi zainteresovani investitori mogli da finansiraju na području Evrope.

Među tim projektima tri su se odnosila na povezivanje gasovoda BiH i Hrvatske.

S druge strane, Vlada Federacije BiH povezivanje s gasovodima Hrvatske ocenila je strateškim prioritetom svoje energetske politike.

Portal Seebiz, takođe, navodi da vlasti u RS opstruiraju i sprovođenje evropskih direktiva o regulisanju gasnog sektora u BiH protiveći se bilo kakvom upravljanju na državnom nivou. Zbog takvog stava BiH se već našla pod pretnjom sankcija Energetske zajednice koje bi, uz ostalo, mogle da dovedu u pitanje njeno pravo pristupa energetskim resursima stalnih članica te asocijacije koju, uz članice Europske unije, čine i države jugoistočne Europe.

KOMENTARI2 komentara

  1. Svetislav says:

    Odlican potz i stav.

  2. mitovi su gadna stvar says:

    Jako smo nesretni sada !?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *