DODIK: Nećemo u NATO; ubijali su prvo Srbe u Bosni, pa u Srbiji

DODIK: Nećemo u NATO; ubijali su prvo Srbe u Bosni, pa u Srbiji

25 decembra 2014

Milorad-Dodik1Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je javno mnjenje RS protiv ulaska u NATO i ocenio opasnim da Srbija ostane neutralna, a da Srpska ide ka članstvu u NATO.

Entitetski predsednik je naglasio da odluku o ulasku u NATO treba da donese narod Republike Srpske na referendumu, ali da je sada javno mnjenje u Srpskoj “protiv takve integracije”.

“To je logično, ako se uzme u obzir celi niz istorijskih razloga. Jedna od tih činjenica je i to što je NATO pre 20 godina bombardovao Srbe u BiH, a potom i Srbiju”, naveo je Dodik za ruski portal vesti “Lenta.ru”.

Napominjući da je Srbija, posle NATO bombardovanja, proglasila vojnu neutralnost, Dodik je ocenio da ne bi bilo dobro i da bi bila opasna situacija da Srbija ostane neutralna, a da Srpska ide ka članstvu u Alijansu.

“Još jedan važan detalj je to što je jedna od glavnih država sprovodnika ideje integracije BiH u NATO Turska, koju Srbi ne doživljavaju pozitivno. To je loš znak”, smatra predsednik RS.

Pored toga, dodao je Dodik, ljudi ne vide nikakve pluseve od takvih integracija, nego samo maglovita obećanjanja, prenose mediji u Republici Srpskoj.

Entitetski predsednik napominje i da NATO nije politički neutralna organizacija i da, uz sve to, u BiH postoji problem složenih političkih odnosa unutar zemlje.

“Sve to ukupno dovodi do toga da javno mnjenje u Republici Srpskoj ne podržava integracije u NATO”, objasnio je Dodik, navodeći da on kao predsednik i političar to treba da ima u vidu.

Prema njegovim rečima, nejasno je i koliko su dobre i integracije u Evropsku unijiu, jer, kaže, evrooptimizam je opao.

“Mi ne možemo da budemo izolovana zemlja, mi moramo da budemo integrisani. Nas faktički prisiljavaju da se integrišemo u EU. Nejasno je koliko je to dobro. Može se reći da nivo evrooptimizma nije takav koliki je bio pre nekoliko godina, kako ovde, tako i u samoj Uniji. Ali, ipak, taj projekat je i dalje snažan “, dodao je predsednik RS.

Osvrnuvši se na budućnosti Republike Srpske, naveo je da je ključni momenat očuvanje autonomije i samostalnosti, kao i napredak u ekonomskom razvoju koji bi omogućio visok nivo životnog standarda građana, a govoreći o političkim odnosima sa Rusijom Dodik je naveo da Srpska bezuslovno razume aktuelnu političku situaciju i podržava borbu ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog naroda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *