ДОДИК: „Недопустиво игнорисање злочина у Добровољачкој, и то говори о Босни“

DODIK: „Nedopustivo ignorisanje zločina u Dobrovoljačkoj, i to govori o Bosni“

30 aprila 2017

(foto: Youtube printscreen)

Zločin paravojnih muslimanskih formacija nad pripadnicima nekadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu biće i ove godine obeležen, 3. maja, samo u Istočnom Sarajevu, ali ne i u „federalnom“ Sarajevu.

Porodice žrtava ni 25 godina od tog zločina nisu dobile pravnu satisfakciju, a federalne vlasti nikada nisu dozvolile postavljanje spomen-ploče na mestu događaja.

Predsednik RS Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju.

– To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka ulica nije važna samo u tom smislu da li možemo ili ne možemo otići na mesto zločina i odati počast nevinim žrtvama, jer je mnogo poraznija činjenica da taj zločin nikada nije procesuiran što govori o odnosu federalnih organa vlasti, ali i o samoj BiH, kao i pravosuđu BiH koje je u funkciji stereotipa koji je ranije plasiran – izjavio je Dodik povodom obeležavanja 25 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Nemoguće je, kaže on, da još nije bilo odgovornosti u prošlosti i očito neće je ni biti, imajući u vidu ovakav sistem odgovornosti u BiH.

– To naravno kreira i nesigurnu situaciju u Dobrovoljačkoj ulici. Za razliku od Federacije BiH, gde je Srbima malo toga dostupno, Bošnjaci nesmetano obeležavaju stradanje svojih sunarodnika u RS – konstatovao je predsednik Srpske.

On je rekao da se mora naći rešenje kako da se na adekvatan način na javnoj sceni prezentuje zločin u Dobrovoljačkoj onako kako se on i dogodio 2. i 3. maja 1992. godine.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih falangi kojima su komandovali osvedočeni predratni kriminalci i siledžije sarajevskog podzemlja.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Odbor Vlade RS za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova doneo je odluku da se obeležavanje zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine organizuje 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, ali ne i u federalnom Sarajevu, i ta odluka je, kako je objašnjeno, iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

(Srna/Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. SLIP says:

    Boli me uvo za pobijene vojnike JNA. JNA je bila komunisticka vojska odvratnog milosevica, a nisu branili Srbe nigde i nikako. Samo su se povukli u Beograd da cuvaju ustase i tajkune. To su ih pobila njihova braca yugosloveni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *