Dodik: Nemam problem sa Amerikom i poštujem je

Dodik: Nemam problem sa Amerikom i poštujem je

22 avgusta 2013

milorad-dodik-sucesijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da poštuje Ameriku, koja je nesporno velika i uticajna svetska sila, i da nema nikakav problem s njom.

Na pitanje da prokomentariše izjavu odlazećeg američkog ambasadora SAD u BiH Patrika Muna za federalne medije da „Vašington više ne veruje predsedniku Republike Srpske i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata“, Dodik je rekao da ambasador Mun nije jednako SAD, niti je Milorad Dodik jednako Republika Srpska.

„SNSD je velika partija i potpuno je normalno da ima kapacitet za saradnju sa svima, pa i sa SAD. To se neće promeniti ni ubuduće, kao što se neće promeniti činjenica da stavovi SNSD-a ne zavise od toga ko govori u ime SNSD. Žao mi je što ambasador Mun odlazi nezadovoljan, jer nismo mogli da ispunjavamo njegove projektovane želje. Mandat smo dobili od naroda, a ne od američke Ambasade, i trudimo se i trudićemo se da to poverenje opravdamo“, naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da ne smatra potrebnim da pita bilo koga, pa ni američkog ambasadora šta će reći o Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, o čijem radu su najbolju ocenu dale same sudije tog tribunala, ceneći da je reč o političkom sudu.

„Optužbe za opstrukciju rešenja pitanja vojne imovine nisu ništa drugo do pokušaj izjednačavanja krivice za zastoj u rešavanju određenih pitanja u BiH, jer je potpuno jasno da krivci za zastoj žive u FBiH. Javnost podsećamo, a ambasador Mun to odlično zna, da je sporazum o imovini postignut 9. marta i da se mi držimo tog sporazuma“, istakao je Dodik.

Predsednik Srpske je naglasio da odlazećem ambasadoru Munu ne želi ništa da zameri, jer je on, kao i većina njegovih prethodnika, u BiH bio u profesionalnom mandatu, željan profesonalnog uspeha i napretka u karijeri.

„Zameram mu samo što nije shvatio, ni on, ni određen broj njegovih kolega, da mi ovde imamo životne mandate, i da mi ostajemo ovde dok oni dolaze i odlaze“, naglasio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odlazeći ambasador SAD u BiH Patrik Mun je u izjavi za federalne medije naveo razloge nesporazuma sa predsednikom Srpske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *