ДОДИК: Нисмо ми потписали О’Брајена, већ Дејтонски споразум

DODIK: Nismo mi potpisali O’Brajena, već Dejtonski sporazum

12 juna 2024

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da povodom saopštenja ambasade SAD u Sarajevu, da je jedino relevantno šta piše u Dejtonskom sporazumu, u kojem se navodi imovina pripada entitetima.

On je u komentaru na sinoćnju tvrdnju ambasade da “nema potrebe za ponovnim razmatranjem pravne istorije“, i pozivanja na izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajena da je “polazna tačka da imovina pripada državi“, napisao da u Dejtonskom sporazumu piše da imovina pripada entitetima.

„Ozbiljno se brinem za Marfija. Ovo ni pas s maslom ne bi pojeo. Kakav O’Brajen i njegovo mišljenje? Nismo mi potpisali O’Brajena, već Dejtonski sporazum. Jedino je relevantno šta u njemu piše, a u njemu piše da imovina pripada entitetima. Ustavni sud nije ustavopisac, već tumač Ustava. I tačka. Jednom sam rekao da bi bilo dobro da Marfi pročita Dejtonski sporazum. Sve više mi se čini da slabo čita“, napisao je Dodik na mreži Iks.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Resavac says:

    Predsednik Dodik kao političar ima retki smisao za duhoviti odgovor. Odlična je to ljudska osobina koji je mali broj ljudi ima. Ovde je sublimiran sažet i ujedno pravi odgovor nadmenoj američkoj administraciji. Dobar mu je, pored ove izjave i savet da ambasodor Marfi najpre pročita pažljivo Dejtonski mirovni sporazum, da ne bi izletao sa izjavama: na vetrometinu, opravdanu kritiku druge strane. Čovek ma ko bio, ispadne u najmanju ruku smešan, kada priča priču koja veze nema sa tekstom Sporazuma. Jer tamo zaista nigde ne piše da je državna svojina entiteta svojina i centra Sarajeva! Što je i pravno logično! Oba entiteta zbog toga imaju svoju geografsku granicu unutar koje je njihova entiteteska svojina, odnosno državina kako se pravno definiše. Nemoguće je sa ovakvim nadribudim diplomatama tipa Marfija voditi bilo kakav konstruktivan dijalog, tako da se najbolje od takvih distancirati! To je njegova isključiva krivica kao i nadređenih im koji su ga zbog dosadašnjih brojnih diplomatskih gafova već morali opozvati. Zanimljivo "obzirni" ameri i slični zapadni uzurpatori ne poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije kojoj hoće da otmu njeno KiM! A po pitanju složene državne zajednice kakva je zaista BiH, najsličnija je veoma labavoj konfederaciji, napr. prave spiskove želja ne poštujući pritom konstitutivno pravo srpskog naroda na otcepljenje - inače zagarantovano Poveljom UN čiji je član BiH. Povelja UN je pravno rečeno po pravnom pitanju u vezi prava naroda na udruživanje u državnu zajednicu i razdruživanje iz nje iznad ustava i propisa takvih država! Dugo je vremena ona kao opšteobavezujući pravni dokument, još iz vremena Lige naroda kada nije još bila usaglašena niti usvojena, konačno 1946. godine usaglašena i usvojena. Danas je možda najvredniji ne samo u međunarodnom pravu kao temeljni dokument upravo Povelja UN! Na nju se danas, od usvajanja joj, najčešće pozivaji međunarodni pravni subjekti! Što je i pravno logično! Neki bi radi bili da je nema - da provode nasilje svakojake vrste najviše na štetu određenih naroda. Zapadne države, nekadašnje kolonijalne sile su te koje su najviše kršile ili krše Povelju UN! To možda i ne čudi znajući njihov inače nasilan karakter. Srbija i srpski narod u celini su danas najviše izloženi kršenju Povelje UN na njegovu štetu - čemu upravo kumuju, na njihovu sramotu zapadne države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *