ДОДИК: О наводнoм злочину Караџића прича Орић, који је починио убиства и злочине!

DODIK: O navodnom zločinu Karadžića priča Orić, koji je počinio ubistva i zločine!

21 marta 2019

(foto: Youtube printscreen)

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću „prilično arogantna i cinična“.

On je ocenio da je presuda Karadžiću i „deo ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala“.

Navodeći da je Haški tribunal trebalo da ima misiju da obezbedi pomirenje među narodima, Dodik je ocenio da je pomirenje sada „još neizvesnije i gotovo nemoguće“.Prema njegovim rečima, RS odavno nema poverenje u Haški tribunal, što je potvrdila i kazna doživotnog zatvora Karadžiću.

Dodik je dalje kazao da većina ljudi u Republici Srpskoj nije očekivala ništa drugačije od prvostepene presude, već samo još veću kaznu.

„Boli nepravda, jer je nemoguće da o Karadžiću i njegovom navodnom zločinu priča Naser Orić (ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici), koji je počinio ubistva i zločine“, kazao je Dodik, prenela je RTRS.

On je naveo da Karadžiću „niko nije dokazao da je naredio, učestvovao u ubistvima i bio prisutan za vreme ubistava“, ali mu je suđeno za ratne zločine, dok za stradanja Srba u Hrvatskoj i od muslimanskih snaga niko od njihovih funkcionera nije odgovarao.

„Stvorena je priča o navodnoj žrtvi i zločincu, a za Srbe je bila predviđena ova druga strana. Za ubistva počinjena nad Srbima, a bilo ih je mnogo, pa i u Srebrenici, nije bilo presuda“, istako je Dodik.

O izjavi Komšića

Predsedavajući Predsedništva BiH odbacio je svaku vezu presude Karadžiću sa statusom RS, dodavši da je nedopustiva izjava hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji pokušava to dovesti u vezu.

„Njegova izjava će otežati naše razgovore na političkom nivou. Ne može da bude genocidna Republika Srpska, a da ne bude genocidna BiH“, ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je legitiman deo političkog sistema u BiH i nastaviće da živi.

„Pozivam sve ljude na mirno ponašanje i da se borimo za naša prava. Jačanje Republike Srpske je zadatak svih nas i moramo pokazati da nije onako kako je presudjivano“, zaključio je Dodik.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

KOMENTARI2 komentara

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Ovo je ponavljanje istorije-kao što su nacisti nagradili muslimane za to što su se pridružili nacističkom 3.Rajhu tako danas američki NATO nacisti preko tzv.suda nagrađuju muslimane za sleđenje njihove politike. Ali kraj će im biti jednak kao i '45.s tim da sada neće biti milosti.

    • Pravda says:

      Tako je, bez milosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *