ДОДИК ОДГОВОРИО ЕРДОГАНУ: Ово није султанат, Срби памте Турке по проливеној крви

DODIK ODGOVORIO ERDOGANU: Ovo nije sultanat, Srbi pamte Turke po prolivenoj krvi

22 oktobra 2017

(foto: youtube)

Izjava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da „nikada neće ostaviti BiH, koju mu je u amanet ostavio Alija Izetbegović“, je neprihvatljiva, opasna po mir i stabilnost u BiH i otkriva sve neootomanske ambicije Turske na Balkanu, izjavio je predsednik Republike Srpske Miorad Dodik.

– Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitaće se. Sve što Erdogan može da čuva u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet – istakao je Dodik.

On je rekao da Erdogan zaboravlja da dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovde prolilo hrišćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način.

– A i treći narod, čiji predstavnici danas pozivaju Erdogana da brine o njima, nisu potomci sultana Fatiha. I oni su pre otomanskih pohoda bili hrišćani i to je nešto što ne treba posebno dokazivati – podsetio je Dodik.

On je naglasio da „politika odnošenja dece u sepetima i ‘danka u krvi’ nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem istorijskom pamćenju“.

– Zato, Erdogan treba da brine o svom sultanatu, a mi znamo kako da brinemo o svojoj državi Republici Srpskoj – poručio je predsednik Republike Srpske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *