ДОДИК ОДГОВОРИО НА БРУТАЛНЕ ПРЕТЊЕ РАТОМ: Тридесет година стварају „исламску државу“

DODIK ODGOVORIO NA BRUTALNE PRETNJE RATOM: Trideset godina stvaraju „islamsku državu“

14 juna 2024

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska trideset godina davala šansu BiH i da su Bošnjaci trideset godina samo nastojali da unište Srpsku i da od BiH naprave islamsku državu.

– Ako je Zapad sve vrijeme okretao glavu od te činjenice, vjerujem da će poslije istupa ministra odbrane u Savjetu ministara, Zukana Heleza, konačno progledati – naveo je Dodik u objavi na mreži Iks.

Dodik kaže da „koliki god cirkusant bio Helez, njegove posljednje prijetnje upućene Srbima i Republici Srpskoj govore kakvu su sudbinu bošnjački političari namijenili Srbima“.

– Davno je rečeno – „što trijezan misli, to pijan govori“, a Helez je sve rekao. Njegova ratnohuškačka, šovinistička retorika, mržnja prema svemu srpskom, kulminacija je destruktivne bošnjačke politike – istakao je Dodik.

On je naglasio da su prijetnje ratom i uništenje Srba vrhunac kršenja Dejtonskog sporazuma i najveća prijetnja miru od njegovog potpisivanja do danas.

Dodik kaže da „kao što je Alija Izetbegović 1992. na pruženu ruku Srbije odgovorio ratom, tako i danas Helez na poruke mira, tolerancije, saradnje Srbije i Republike Srpske odgovara prizivanjem rata“.

– Sramota je ćutanje američkog ambasadora Majkla Marfija, Kristijana Šmita i ostalih, uvijek spremnih da reaguju na sve. Sramota je ćutanje političara iz Sarajeva. Mi na ovo nećemo ćutati – poručio je predsednik Republike Srpske.

Ratno huškanje Heleza

Povodom održavanja Svesrpskog sabora i usvajanja zajedničke deklaracije, a potom i negodovanja država u regionu zbog svesrpskog ujedinjenja, naročito iz Sarajeva stižu najoštrije poruke.

Pored dva saopštenja američke ambasade u BiH, u kojima se tvrdi da deklaracija krši Dejtonski sporazum i ruši državu BiH, bosanskohercegovački ministar odbrane Zukan Helez je uputio pretnje Srbima i Republici Srpskoj, koje zlokobno najavljuju da predsednika Srbije Aleksandra Vučića tek čeka bitka za opstanak srpskog naroda u regionu.

Helez je, gostujući na ekstremističkoj bošnjačkoj televiziji „Hajat”, najavio da će bošnjačke vlasti, u svetlu Rezolucije o Srebrenici zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvek.

On je Srbima zapretio da će, ako se ne povinuju ovom planu o podeli, „izvući deblji kraj” i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u hrvatskoj akciji „oluja”. Helez je čak rekao da bi za Srbe bila „prednost” ako bi se sami iselili. Bosanski ministar odbrane naglasio je da „predstavnici međunarodne zajednice sa kojima svaki dan razgovara” – dele njegove stavove.

(RTRS / Politika / Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. Teks says:

  Da se ti, Milorade, manje baviš nekim drugim sumnjivim poslovima, a više poslom za koji se deklarišeš, a i za koji si dobio mandat od naroda, da manje pljuješ i ližeš, a budeš više čovjek od riječi, da uvedeš reda prvo u vladu, pa onda u sve institucije Srpske, da očistiš stranku od kriminalaca i nepoštenih, da stimulišeš sudove da rade po zakonu, a ne po diktatu vladajućih, ne bi se trebalo brinuti za budućnost Republike Srpske.

  • milorad5 says:

   znači,hoćeš reći,da zato što dodik uništava zakon i pravo u R.S bavi se kriminalom i rastura i potkrada srpsku državu ovaj muslimanski fanatik hoće da protera ili pobije sve srbe u bosni...interesenatno,ne znam samo ko je ovde lud,JA,TI, dodik, ili ovaj fanatik...

 2. Beli Orao says:

  Prije će biti da će Turčin za tursku sa svom svojom četom !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *