Dodik: Oni koji su tražili rat za Kosovo, sad ga predaju

Dodik: Oni koji su tražili rat za Kosovo, sad ga predaju

12 maja 2013

milorad-dodik-sucesijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je praktično otvoreno stao na stranu Srpske radikalne stranke i DSS, kao i predstavnika Srba sa severa Kosova, optuživši strane centre, koje nije imenovao, da imaju plan da posle Kosova oslabe Republiku Srpsku.

Komentarišući Briselski sporazum između Beograda i Prištine, Dodik je rekao da je vlast u Srbiji olako potpisala taj dokument.

– Oni koji su bili spremni da otpočnu rat da odbrane Kosovo otišli su i olako potpisali – izjavio je predsednik Republike Srpske, u isto vreme dok su kosovski Srbi, zajedno s predstavnicima DSS i SRS, protestovali u Beogradu zbog Briselskog sporazuma, a vladike SPC Amfilohije i Atanasije čitali opelo za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije i vlast optuživali za izdaju. Takođe, on je poručio da položaj Republike Srpske neće biti ugrožen sve dok postoji Dejtonski mirovni sporazum.

Predsednik Republike Srpske je tom izjavom, takođe, napravio zaokret u svojoj politici prema Beogradu, budući da je donedavno tvrdio da će ispoštovati svaki stav zvaničnika Srbije u vezi s kosovskim pitanjem i normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine. Kad je prošlog meseca u Banjoj Luci razgovarao s predstavnicima kosovskih Srba o tom sporazumu, izjavio je da ima razumevanja za njihovu tešku poziciju, ali da se to pitanje mora rešavati u Srbiji.

Komentarišući paralele koje su pojedini međunarodni predstavnici povlačili između Kosova i Republike Srpske, Dodik je tada rekao da je Kosovo, za razliku od RS, jednostrano proglasilo nezavisnost i u tome imalo podršku jednog broja velikih sila.

– Mnogi su to hteli to prikažu kao izuzetak, ali će možda ta priča i na nekim drugim mestima postati pravilo – rekao je Dodik. On je tada, i to ne prvi put, ukazao da, ako se nastavi „loša pozicija“ RS u okviru BiH, niko ne treba da isključi i razmišljanje da će taj entitet zaštititi svoja prava.

Poznato je da je u prošlom mandatu Milorad Dodik podržavao bivšu vlast i bivšeg predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *