ДОДИК: Они мисле да ми у Српској због Украјине треба да од страха сагнемо главе, али – тога неће бити

DODIK: Oni misle da mi u Srpskoj zbog Ukrajine treba da od straha sagnemo glave, ali – toga neće biti

18 aprila 2022

(foto: Youtube printscreen)

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su pretnje kojima zasipaju Republiku Srpsku zbog sprovođenja Zakona o imovini najbolji put za samodisoluciju BiH.

– Prijetnje kojima nas zasipaju zbog sprovođenja zakona najbolji su put za samodisoluciju zemlje. Oni misle da, zbog dešavanja u Ukrajini, svi mi treba da ćutimo, da iz straha oborimo glavu i kažemo: „Ma uzmi sve, samo me nemoj dirati“. Ali to neće ići baš tako – poručio je Dodik.On je naglasio da u Republici Srpskoj ne postoje nikakvi planovi o secesiji, javni ili tajni, ali je napomenuo da je srpska javnost više nego ikada ubeđena da će se BiH raspasti ukoliko ne uspije da nađe unutrašnji dogovor, kojeg je iz dana u dan sve manje.

Dodik ističe da je Zakon o imovini Republike Srpske samo preneo na papir i potvrdio praksu gazdovanja vlastitom imovinom koja u Srpskoj postoji 30 godina.

– Sada njegovo sprovođenje, nakon što je neki dan stupio na snagu, smatramo ispunjavanjem odluke Ustavnog suda BiH koji je naložio da se reši pitanje imovine – rekao je Dodik za beogradsku „Politiku“.

On je konstatovao da se neke odredbe zakona ne sviđaju Sarajevu, koje je minulih godina o svim pitanjima izbegavalo dijalog, pa su umesto saradnje sa druga dva naroda, sve nade položili u čoveka koji nema mandat Saveta bezbednosti UN.

Dodik ističe da je sve više intencija da Bošnjaci, poneseni „zgodnim“ prilikama u svijetu, animiraju strance da putem satanizacije Srba ostvaruju političke ciljeve.

On ukazuje da se, zbog odnosa u kojima Sarajevo svu energiju usmerava u borbu i obračun sa Republikom Srpskom, ispoljavaju mržnja i nepoverenje koje onda produbljuje očigledna pristrasnost stranaca, „čega ni pre nije manjkalo“.

Dodik zaključuje da neće biti građanske BiH, te dodaje da je politika koje se slepo drže u Sarajevu dovela BiH do nepovratne podele koja se ogleda na svakom koraku, ne samo između Srba i Bošnjaka, jer su odnosi još lošiji u Federaciji BiH, između Hrvata i Bošnjaka.

On ističe da sada sledi primena Zakona o imovini Republike Srpske i upozorava da Republiku Srpsku pokušavaju da razgrade, pri čemu bi u Srpskoj trebali da nasednu na priču kako nemaju ništa protiv Srpske.

Dodik ističe da se Sarajevo često poziva na ustavne odredbe „da BiH nastavlja međunarodnopravni kontinuitet“, zanemarujući nastavak te rečenice u kojoj se navodi „sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom“.

– Oni zanemaruju unutrašnju modifikaciju zemlje, dok na unutrašnja pitanja pokušavaju primeniti međunarodni kontinuitet. Čista manipulacija. Počeli su sa vojnom imovinom, pa su uveli šume i vode, sutra će da dodaju škole i bolnice, pošto nam već spore pravo na hidroelektrane – upozorio je Dodik.

On je ukazao na to da su Brčkom dozvolili pravo na imovinu, Federacija BiH koristi svoju imovinu, samo Republici Srpskoj to spore.

– Republika Srpska je isključivi vlasnik imovine, nikakvo drugo rešenje nije i neće biti moguće. Nema odustajanja od sprovođenja zakona, imovina kojom raspolažemo se knjiži kao vlasništvo Republike Srpske. Mogu da nas pritišću i progone, nismo spremni dati imovinu – poručio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su kombinovane britansko-američke jedinice imale i spisak stvari koje je prilikom otmice trebalo da pokupe iz njegove kuće.

– Zaprepastio sam se kada sam dobio spisak šta treba da pokupe u mojoj kući, od donjeg veša do umetničkih slika, cipela, odela… Nije to ništa novo, sećamo se kako su upali Janukoviču, optužujući ga da ima šolje od zlata. Ispostavilo se da to nije tačno, ali koga još zanima takozvana postistina kada čoveka više nema – rekao je Dodik u interjvuu za „Politiku“.

On je rekao da su kombinovane britansko-američke jedinice trebale da ga lociraju, pokupe i dovedu na neko nepoznato mesto.

– Verovatno da me slome ili dobiju neko moje priznanje, usput me stalno optužujući za neku korupciju, koju nikad nisu dokazali, jer za to nema elemenata. Kada smo to saznali i javno rekli šta smeraju, oni demantuju, nazivajući to budalaštinama – rekao je Dodik.On je ukazao da je to vokabular „iz kog mi čitamo nervozu i potvrdu da su uhvaćeni na djelu“, jer, kako je istakao, to nije njihova uobičajena retorika.

– Pošto su razotkriveni, pokušavaju da se pregrupišu, ali narod se seća da su ljude odavde kidapovali i vodili na nepoznata mesta, izgleda da se vraćaju toj praksi. Ne plašim se – poručio je Dodik.

On je ocenio kako se pri svemu tome, nekima malo razbuktala mašta, pa izmišljaju kako mora da prihvati da bude uhapšen, ili će biti begunac, pa će da ga „jure po svetu“.

– Sve to su sumanute ideje sećijaša po Sarajevu. I Fahrudin Radončić je dobio inspiraciju za takve priče, a reč je o čoveku kog su nam pokazivali kao osobu blisku ozbiljnom kriminalu. Onda je `legao` i sada je „pošten“, dobar đak – primetio je Dodik.

(Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kosovac says:

  Milorad Dodik uživa punu podršku svih Srba iz Srpskog Sveta. Ima i moju podršku, naravno.

 2. Duca says:

  To Milorade bekrijo! Podrška!

 3. Archelay says:

  Ovaj i ta Sladzana su perfektan tandem.Veliki satrapi kruze oko njima poput hijena ali,bolje da udiraju dajretom nego da ih zmija ujede.Zivela Republika Srpska.

 4. Smrad Zla made in eu/nato says:

  Pa samo neka naprave zapadnjaci kakvu svinjariju,a žele i napraviće rat protiv RS-a, i Rusi jedva čekaju da pređu na Balkan, da front izmeste sa ruskih prostora što Ukrajina jeste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *