DODIK: Podržavam odluku Nikolića da zamrzne učešće u trilateralnim susretima

DODIK: Podržavam odluku Nikolića da zamrzne učešće u trilateralnim susretima

26 oktobra 2013

DodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je odluku Tomislava Nikolića da zamrzne učešće u trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske.

Nikolić je to odlučio zbog izjave premijera Turske Tajipa Erdogana da je “Turska Kosovo, a Kosovo Turska”, ocenivši da je reč o mešanju u unutrašnje stvari Srbije.

Naravno da podržavam izjavu i odluku predsednika Nikolića da zamrzne učešće u trilateralnim susretima Srbije, Turske i BiH s obzirom na to da Erdoganova izjava u Prizrenu predstvlja jedno nepodnošljivo mešanje u unutrašnje stvari Srbije”, rekao je Dodik u izjavi Tanjugu.

On je podsetio na još uvek važeću Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 koja garantuje teritorijani integritet Srbije, ali je dodao da, iako je Turska među prvim državama priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, to ne znači i da je ono nezavisno.

“Mi smo i ranije ukazivali na nedopustivo mešanje Turske u unutrašnje stvari BiH, a sada, evo, i Kosova, što pokazuje da taj pritisak ne splašnjava i da postoji ozbiljan plan jačanja turskog uticaja i prisustva u regionu Balkana, kao i vraćanje noosmanističkih aspiracija”, rekao je predsednik Republike Srpske.

On je upozorio da je Erdoganova politika “nultih problema” izazvala hiljade problema, što ne govori o “dobrim namerama” Turske.

“Zato mi je drago da je Nikolić doneo odluku da zamrzne učešće u trilateralnim suretima Srbije, BiH I Turske”, rekao je Dodik koji, kako kaže, podržava i osude koje su tim povodom ranije izneli premijer Srbije Ivica Dačcih i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *