ДОДИК: „Поносан сам јер сам се успротивио Обами, а наставићу да се борим против монструма БиХ“

DODIK: „Ponosan sam jer sam se usprotivio Obami, a nastaviću da se borim protiv monstruma BiH“

18 januara 2017

BOSNIA-POLITICS-INAUGURATION-DODIK

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sankcije koje su mu uvedene nisu sankcije Sjedinjenih Američkih Država, već odlazeće američke administracije, koja je poražena na novembarskim izborima. On je rekao se oseća ponosno i da sankcije ne oseća kao kaznu, jer nije želeo da trguje interesima Republike Srpske.

„Odluka je deplasirana, jer oni koji su je doneli znaju da ja nemam nikakvu imovinu ni račun u SAD ni u inostranstvu, osim u Srbiji“, rekao je Dodik.

On je kazao da je bitno da ovo nisu sankcije protiv RS, dodavši da je on odavno, već deset godina, „pod sankcijama“ raznih aktera koji pripadaju odlazećoj američkoj administraciji.

Dodik je optužio američku ambasadorku u BiH Morin Korak da je ona odgovorna za sankcije koje su mu SAD uvele, navodeći da je Kormakova „neprijatelj RS i Srba“.

On je zatražio od ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da je proglasi personom non grata u BiH i da protiv nje bude podneta krivična prijava, zbog „lažnog informisanja Stejt departmana i mešanja u unutrašnje stvari BiH“.

Ponovio je da je važno što se radi o sankcijama protiv njega a ne protiv RS.

Dodao je da je ponosan sto se suprotstavio namerama odlazeće administracije SAD o prekrajanju Dejtona.

Predsednik RS je rekao da je uvek poštovao SAD, ali da nastavlja da se bori protiv „monstruma BiH“ koju su pravile Kormak i odlazeća američka administracija.

„To je očajnički potez odlazeće američke administracije, ali se može očekivati da ga nova administracija skine sa te liste“, rekao je Dodikov savetnik Aleksandar Vranješ.

„S obzirom na to da je nova administracija (SAD) do sada pokazala dobru volju, možemo očekivati da on bude skinut sa te liste. Novi predsednik Donald Tramp još je ranije izjavio da će poništiti čitav niz ukaza te vrste kad preuzme dužnost“, rekao je Vranješ za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, odlazeća administracija je nezadovoljna i zbog toga što je Trampov tranzicioni tim pokazao veliko razumevanje prema Republici Srpskoj, počevši od toga da su pozvali Dodika na inauguraciju, do toga da su otvoreni za razgovore u pravcu poboljšanja odnosa.

A takođe kada je reč o zatvaranju OHR-a i odlasku stranih sudija Ustavnog suda BiH, stavljajući do znanja da će buduća administracija podržati te inicijative iz Republike Srpske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *