ДОДИК ПОРУЧИО: Ако промене име Републике Српске идемо на референдум о независности! Нећемо границу на Дрини која би делила Србе!

ДОДИК ПОРУЧИО: Ако промене име Републике Српске идемо на референдум о независности! Нећемо границу на Дрини која би делила Србе!

7 марта 2019

(фото: youtube)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да српски народ не жели сукобе, али да не може да живи у БиХ у којој се игноришу његови ставови.

„Бошњаци желе да мајоризирају Србе, као што су мајоризирали Хрвате. Ми, Срби, то не дозвољавамо, а БиХ је за нас морање. Прихватили смо Дејтон у уверењу да ће га међународни фактор применити, а не расточити. Овде су политички процеси на почетку. Све што се дешава на неки начин се крпи, па и структура власти, а главне теме остају ван тога“, рекао је Додик.Према његовим речима, неки се славодобитно понашају и мисле да је све завршено, те да ствари које су урађене мимо Устава и Дејтонског мировног споразума могу имати дуг век трајања.

Он је нагласио да назив Република Српска нико неће моћи да укине, те да најављена иницијатива бошњачких политичара о томе пред Уставним судом БиХ говори о њиховој мржњи.

„Бошњацима не смета само име Република Српска, смета им и српска власт на овом простору. Али, остаће и опстаће и то име и Српска, без обзира на то шта они мисле“, рекао је Додик, који је и председник владајућег СНСД.

На питање да ли остаје при ставу и одлуци Народне скупштине Републике Српске да се иде на референдум о независности Српске, уколико се на Уставном суду БиХ покуша укинути назив Република Српска, Додик истакао је да је то одлука коју су усагласили представници свих политичких партија у Српској – и власти и опозиције.

„Уколико Уставни суд БиХ прихвати да одлучује о промени имена Српске, ми ћемо одлучивати о свом статусу. Да сви разумеју – то је статус независности Републике Српске. Из овог или неког другог разлога, верујем да ће у будућности бити референдум о статусу Српске, али још нема никаквих организованих активности на том плану“, рекао је Додик.

Када је реч о безбедносној ситуацији у Српској, Додик је поручио да је она стабилна.

„Што се тиче тврдњи да неки политички процеси неће моћи да буду рјшени без рата, то је чисто у функцији бошњачке медијске пропаганде“, рекао је Додик.

На констатацију да је његова изјава да Република Српска неће ни по коју цену у НАТО наишла на велики одјек, Додик је нагласио да је став Српске о тој алијанси јасан.

„Ми тамо нећемо. НАТО се огријешио о српски народ и починио злочин над Србима, цинично то називајући `Милосрдни анђео`. Бомбардовали су нас осиромашеним уранијумом, што је повећало број тешких малигних обољења. Не само да су нас тад убијали, него су нам убили покољења која долазе. Сваки политичар у Српској стоји иза тога да Српска треба да буде војно неутрална“, рекао је Додик.

Он је истакао да је то јединствен став и власти и опозиције. „Нећемо границу на Дрини која би делила Србе, па и по овом питању пратимо и подржавамо Србију“, рекао је Додик.

KOMENTARI2 коментара

  1. Miraš says:

    NAVODNO ŠTITE BIH OD ULASKA I PROLASKA MIGRANATA, A NAPRAVIĆE GRANICU PREMA SRBIJI I CRNOJ GORI OD MAĐARSKE ŽICE I STUBOVA !!! ... Mektić najavio mogući dolazak Mađara na granicu Ministarstvo bezbednosti BiH planira da na granicu prema Srbiji i CG dovede mađarske graničare da bi pojačalo kontrolu i sprečilo očekivani novi talas migranata 6.03.2019. To je za Glas Srpske rekao ministar bezbednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji je kazao i da je od mađarskih zvaničnika dobio ponudu da pošalju stotinu graničara kako bi svojim iskustvom pomogli u kontroli granice na migrantskoj ruti. On kaže da bi na sastanku sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom trebalo da dobije preciznije informacije o eventualnom angažovanju mađarskih graničara. "Eventualni angažman bi trebalo da bude preciziran bilateralnim sporazumom između Mađarske i BiH. Ministarstvo bezbednosti će pripremiti taj sporazum i uputiti ga Predsedništvu BiH na odlučivanje. Ukoliko Predsedništvo BiH to odbori, možemo očekivati Mađare na granici", rekao je Mektić. Prema njegovim rečima mađarski graničari neće imati ovlašćenja Granične policije BiH, niti oružje, već će praktično vršiti monitoring kontrole državne granice, dodajući da bi i takav njihov angažman sigurno doprinio boljoj kontroli granice i sprečio migrante u ilegalnom prelasku. Glas Srpske prenosi i da je Mađarska spremna da BiH donira žicu i stubove pa čak i da plati postavljanje te opreme na granici.

  2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Republika Srpska i Srbija ne treba da budu vojno neutralne nego da uđu u ODKB te da sa Rusima naprave vojnu strategiju da se Zapad i njihovi balkanski vazali bombarduju osiromašenim uranijumom. Na kraju, i Rusija treba da naplati ratnu štetu od nemaca, pa pošto neće da plate milom mogu i bombardovanjem Berlina, Hamburga,Minhena itd., itd.,itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u