ДОДИК ПОРУЧИО: Ако промене име Републике Српске идемо на референдум о независности! Нећемо границу на Дрини која би делила Србе!

DODIK PORUČIO: Ako promene ime Republike Srpske idemo na referendum o nezavisnosti! Nećemo granicu na Drini koja bi delila Srbe!

7 marta 2019

(foto: youtube)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod ne želi sukobe, ali da ne može da živi u BiH u kojoj se ignorišu njegovi stavovi.

„Bošnjaci žele da majoriziraju Srbe, kao što su majorizirali Hrvate. Mi, Srbi, to ne dozvoljavamo, a BiH je za nas moranje. Prihvatili smo Dejton u uverenju da će ga međunarodni faktor primeniti, a ne rastočiti. Ovde su politički procesi na početku. Sve što se dešava na neki način se krpi, pa i struktura vlasti, a glavne teme ostaju van toga“, rekao je Dodik.Prema njegovim rečima, neki se slavodobitno ponašaju i misle da je sve završeno, te da stvari koje su urađene mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma mogu imati dug vek trajanja.

On je naglasio da naziv Republika Srpska niko neće moći da ukine, te da najavljena inicijativa bošnjačkih političara o tome pred Ustavnim sudom BiH govori o njihovoj mržnji.

„Bošnjacima ne smeta samo ime Republika Srpska, smeta im i srpska vlast na ovom prostoru. Ali, ostaće i opstaće i to ime i Srpska, bez obzira na to šta oni misle“, rekao je Dodik, koji je i predsednik vladajućeg SNSD.

Na pitanje da li ostaje pri stavu i odluci Narodne skupštine Republike Srpske da se ide na referendum o nezavisnosti Srpske, ukoliko se na Ustavnom sudu BiH pokuša ukinuti naziv Republika Srpska, Dodik istakao je da je to odluka koju su usaglasili predstavnici svih političkih partija u Srpskoj – i vlasti i opozicije.

„Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati da odlučuje o promeni imena Srpske, mi ćemo odlučivati o svom statusu. Da svi razumeju – to je status nezavisnosti Republike Srpske. Iz ovog ili nekog drugog razloga, verujem da će u budućnosti biti referendum o statusu Srpske, ali još nema nikakvih organizovanih aktivnosti na tom planu“, rekao je Dodik.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji u Srpskoj, Dodik je poručio da je ona stabilna.

„Što se tiče tvrdnji da neki politički procesi neće moći da budu rjšeni bez rata, to je čisto u funkciji bošnjačke medijske propagande“, rekao je Dodik.

Na konstataciju da je njegova izjava da Republika Srpska neće ni po koju cenu u NATO naišla na veliki odjek, Dodik je naglasio da je stav Srpske o toj alijansi jasan.

„Mi tamo nećemo. NATO se ogriješio o srpski narod i počinio zločin nad Srbima, cinično to nazivajući `Milosrdni anđeo`. Bombardovali su nas osiromašenim uranijumom, što je povećalo broj teških malignih oboljenja. Ne samo da su nas tad ubijali, nego su nam ubili pokoljenja koja dolaze. Svaki političar u Srpskoj stoji iza toga da Srpska treba da bude vojno neutralna“, rekao je Dodik.

On je istakao da je to jedinstven stav i vlasti i opozicije. „Nećemo granicu na Drini koja bi delila Srbe, pa i po ovom pitanju pratimo i podržavamo Srbiju“, rekao je Dodik.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    NAVODNO ŠTITE BIH OD ULASKA I PROLASKA MIGRANATA, A NAPRAVIĆE GRANICU PREMA SRBIJI I CRNOJ GORI OD MAĐARSKE ŽICE I STUBOVA !!! ... Mektić najavio mogući dolazak Mađara na granicu Ministarstvo bezbednosti BiH planira da na granicu prema Srbiji i CG dovede mađarske graničare da bi pojačalo kontrolu i sprečilo očekivani novi talas migranata 6.03.2019. To je za Glas Srpske rekao ministar bezbednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji je kazao i da je od mađarskih zvaničnika dobio ponudu da pošalju stotinu graničara kako bi svojim iskustvom pomogli u kontroli granice na migrantskoj ruti. On kaže da bi na sastanku sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom trebalo da dobije preciznije informacije o eventualnom angažovanju mađarskih graničara. "Eventualni angažman bi trebalo da bude preciziran bilateralnim sporazumom između Mađarske i BiH. Ministarstvo bezbednosti će pripremiti taj sporazum i uputiti ga Predsedništvu BiH na odlučivanje. Ukoliko Predsedništvo BiH to odbori, možemo očekivati Mađare na granici", rekao je Mektić. Prema njegovim rečima mađarski graničari neće imati ovlašćenja Granične policije BiH, niti oružje, već će praktično vršiti monitoring kontrole državne granice, dodajući da bi i takav njihov angažman sigurno doprinio boljoj kontroli granice i sprečio migrante u ilegalnom prelasku. Glas Srpske prenosi i da je Mađarska spremna da BiH donira žicu i stubove pa čak i da plati postavljanje te opreme na granici.

  2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Republika Srpska i Srbija ne treba da budu vojno neutralne nego da uđu u ODKB te da sa Rusima naprave vojnu strategiju da se Zapad i njihovi balkanski vazali bombarduju osiromašenim uranijumom. Na kraju, i Rusija treba da naplati ratnu štetu od nemaca, pa pošto neće da plate milom mogu i bombardovanjem Berlina, Hamburga,Minhena itd., itd.,itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *