ДОДИК ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ЕРДОГАНОМ: Српска ће вратити своје надлежности

ДОДИК ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ЕРДОГАНОМ: Српска ће вратити своје надлежности

10 новембра 2021

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Анкари са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.Турска новинска агенција Анадолија јсвила је да је Додика испред Председничке палате у Анкари дочекао потпредседник Турске Фуат Октај.

Додик је након састанка истакао да су се он и турски лидер сложили да мир нема алтернативу:

– Претња силом не може да реши ниједан проблем. Други су наметнули ту тему. Ердоган је упознат са ситуацијом у БиХ и ово је била прилика да му предочим то са нашег становишта. Тражимо разумевање за политичке процесе – рекао је Додик за Радио Српске.

И додао: „У јавном регионалном говору је наметана, а чинили су то и међународни спекуланти, прича о дестабилизацији. Рекао сам председнику Ердогану да ми имамо захтев за политчким дијалогом и замолио га да разумије политичке процесе са омогућавањем разговора локалних фактора“.

Додик је Ердогана упознао и с тиме како Република Српска види рад високог представника, нагласивши да је Кристијан Шмит нелегалан, притом је истакао да треба искористити добру вољу Александра Вучића, председника Србије, и Зорана Милановића, председника Хрватске, да се разговара јер свако ко може бити пријатељ треба да буде укључен.

– Ја сам рекао да је то само захтев за политичким дијалогом и да тај дијалог мора да се води чак и у околностима које за неке можда и нису добре у одређеном тренутку. Мислим да се овде ради о стратегији у Сарајеву која иде за тим да се само отварају она питања која њима одговарају, а она која тиште нас, Хрвате и друге да се затварају“, нагласио је Додик.

Истакао је да је то разлог проблема у БиХ и да је турском председнику објаснио на који начин српска страна види и рад високог представника у БиХ који је нелегалан па његове акције немају никаквог значаја.

„То је било важно да се каже имајући у виду да је и Турска чланица Савјета за имплементацију мира“, истакао је Додик.

Додао је да је током разговора са Ердоганом нагласак био на стабилизацији прилика, на искључивању сукоба као било каквог могућег начина решавања, као и на потреби регионалног посматрања и да свако ко може бити пријатељ и може да помогне – треба да буде укључен.

Коментаришући наводе заменика помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара да се САД противе враћању надлежности, да су санкције на столу и да нису намењене Републици Српској већ појединцима и компанијама, Додик је рекао да Ескобар о томе „јуче није проговорио ниједну реч“.

„Може то да буде интерес САД, али то није наш интерес, јер политике које он представља ишле су на груб начин да отму и пренесу надлежности и сада сматрају да је незаконито то враћати. Ако он мисли да су приче о санкцијама решење, онда нека то употребљава како хоће и жели“, навео је Додик и додао да је то непотребан посао који не даје ни ефекте ни резултате.Он је поновио да се не може гледати да неко намеће законе, да читав народ квалификује геноцидним, да се отимају шуме и пољопривредно земљиште, да се пренесу (на ниво БиХ) обавештајна служба, суд и тужилаштво и да се тако ради против Републике Српске и њених интереса.

„Апсолутно је наше уставно право да се боримо за такве ствари. Мислим да је у БиХ, изнад воље САД, уставно право и Устав који је написао да ми имамо то право и тога се не желимо одрећи“, истакао је Додик.

Поновио је да Српска жели да врати своје надлежности под своје управљање, што ће и учинити – био Ескобар задовољан или не.

„Јуче сам имао другог саговорника који је покушао да укаже на потребу дијалога, а не да прети санкцијама“, рекао је Додик и истакао да се неће мењати оно што је јуче у Бањалуци договорено на састанку представника владајућих партија.

Додик је пред полазак за Анкару рекао да ће са Ердоганом разговарати о актуелној ситуацији у БиХ.

– Желим да му кажем да га сматрам великим лидером велике државе и нације, природно заинтеросоване за подршку и помоћ, у политичком смислу Бошњацима, али сам уверен да је он човјек који не жели да ради ништа на терет других народа у БиХ и, у том погледу, видим простор да можемо да разговарамо – рекао је Додик.

Српски члан Председништва рекао је да ће са турским председником разговарати и о могућности да буде одржан састанак председника Турске, Србије и Хрватске са лидерама три водеће странке у БиХ с циљем стабилизације прилика у БиХ.

Подсетио је да од раније постоји иницијатива да председници Турске, Србије и Хрватске – Ердоган, Александар Вучић и Зоран Милановић – заједно са лидерима три водеће странке у БиХ постигну договор који ће обезбедити напредак БиХ.

Он је оценио да је Ердоган човек који није спреман да учини у БиХ било шта што би било штетно за Србе и Хрвате.

– Он је увек за договор и зато имам поверење. Зато и одлазим у Турску да му додатно објасним ситуацију, а не да се понашам као Бакир Изетбеговић који не жели дијалог – додао је Додик.

Истакао је да цени Ердогана, да верује у његову објективност и да ће на састанку поново иницирати разговор, те да се нада да ће то и Ердоган подржати.

Милaновићеву идеју о „три брата“ Изетбеговић је у разговору са Ердоганом – одбио.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ovcoizovani covid idioti says:

    Syebo on i erdogana :-)))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u