ДОДИК ПОЗВАО БИВШЕ ВОЈНИКЕ: Враћајте се кући, почиње хајка

DODIK POZVAO BIVŠE VOJNIKE: Vraćajte se kući, počinje hajka

14 jula 2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je bivšim pripadnicima Vojske RS koji žive u Nemačkoj da se vrate kući ako su na spisku od 22.000 imena koje su Majke Srebrenice predale nemačkom tužiocu sa zahtevom da ih „proveri, te da budu privedeni i odgovaraju“.

– Sada će očigledno da se desi hajka na te ljude. Oni treba da se što pre vrate kućama. Na taj način pravosuđe Nemačke neće moći ništa da učini po tom osnovu u Srpskoj – rekao je Dodik.Dodik je objasnio da je spisak sa ovolikim brojem ljudi nastao 2003. godine kada je Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici Vlade RS pod pritiskom međunarodne zajednice morala po svaku cenu da prizna zločin.

On je objasnio da su se na tom spisku našli svi koji su bili u bilo kojoj jedinici na tom prostoru, uključujući vozače, kuvare, čistačice…

Iza Srba kriju svoje zločine
Istoričar Aleksandar Raković kaže da je neprihvatljivo što je nemački inspektor Klaus Zorn uporedio zločin u Srebrenici i genocid koji su Nemci i Hrvati počinili nad raznim narodima u Drugom svetskom ratu.

On je ocenio da Nemci i Hrvati žele da sa sebe skinu stigmu iz vremena Drugog svetskog rata, kada su počinili genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Raković je osudio pojedine nevladine organizacije u Srbiji koje govore o denacifikaciji srpskog društva, čime prave paralelu s Nemačkom.

– Pri tom se zaboravlja da su jedine nacističke tvorevine u vreme rata bile Nemačka i Hrvatska, a da Srbija to nikada nije bila. Ne može se tako lako manipulisati sudbinama čitavih naroda i bagatelisati stradalnici samo da bi oni oprali stigmu zbog genocida i užasnih zločina – kaže Raković.

Niko nije siguran

Glavni kriminalistički inspektor Savezne policije Klaus Zorn dolio je u Potočarima ulje na vatru rečima da „nijedan počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u Nemačkoj ne bi trebalo da se oseća sigurnim od istrage, privođenja i presude“.

Šef Predstavništva RS u Nemačkoj Mićo Ćetković kaže za „Vesti“ da su Srbi poreklom iz Srpske koji žive u Nemačkoj istinski zaprepašćeni i opravdano uznemireni.

– Ipak, želim da verujem da nemačka policija i pravosuđe neće podleći pritiscima ove vrste. Zarad dnevne politike stvara se histerija protiv Srba u Nemačkoj koju su oni već doživeli na svojoj koži tokom ratnih i poratnih godina.

Tada je bilo dovoljno pokazati prstom na nekoga, pa da ima problem, a svi su svesni da bi im eventualno privođenje napravilo ozbiljne probleme i na poslu i u sredinama gde žive bez obzira na to što bi se na kraju dokazlo da su nevini – kaže Ćetković.

Strah od glasova dijaspore

On ukazuje da je smešno da posle 23 godine i silnih procesa u Haškom tribunalu neko tvrdi da je 22.000 Srba osumnjičeno za zločin.

Ćetković pita da li je krivica Srba u tome što su bili patriote i što su stvarali i branili Srpsku.

– Ovde su događaji iz rata u drugom planu. Nažalost, svesno se ide na stvaranje uznemirenosti i straha među Srbima u Nemačkoj zbog predstojećih opštih izbora u Bosni. Neko je očigledno odlično svestan činjenice da su Srbi u dijaspori, a posebno Nemačkoj, u rekordnom broju izašli na referendum koji je Srpska organizovala, pa sada žele da ih zaplaše, da uopšte ne izađu na predstojeće izbore – ističe Ćetković koji kaže da će Predstavništvo RS u Nemačkoj reagovati u zavisnosti od toga kako se događaji budu razvijali i da su spremni na svaki mogući scenario.

Imamo i mi spisak

Predsednik Opštinske organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih civila u Bratuncu Radojka Filipović najavila je da će ova organizacija uskoro nemačkom tužilaštvu dostaviti svoj spisak, sa imenima najmanje 1.500 pripadnika 28. divizije Armije BiH i ostalih jedinica koje su iz Srebrenice napadale srpska mesta tokom celog rata. Taj spisak će biti dostavljen i drugim pravosudnim institucijama u EU.

– Za zločine nad Srbima u Podrinju, a ubijeno ih je 3.500, do danas nije izrečena nijedna osuđujuća pravosnažna presuda – podsetila je Radojka Filipović.

KOMENTARI13 komentara

 1. Željko says:

  Budala, najveći klaun na Balkanu, pa tko će zamijeniti najbogatiju državu u Europi sa najsiromašnijim dijelom, R.Srpska, jedne od najsiromašnijih država, BiH, u Europi!

  • Velika Metla says:

   Željko,166 godina da se tebi objašnjava šta je sloboda bio bi to totalno uzaludan posao! Nekome ko je kroz celu svoju sramnu istoriju bio konjušar,služio jakima,pojam slobode je nepojmljiv!

  • Beba says:

   A ti ćeš rado zamjeniti za zatvo

 2. Drago says:

  Šta će na to reći veliki Car. Pa mamica Merkel je najveći prijatelj srpskog naroda??? Tako kaže vekliki Car.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Da je toliko bilo ratnih zločinaca među Srbima danas muslimana ne bi ni bilo, svi bi bili iskorenjeni. Ja verujem da bi svi oni i potpisali svoju krivicu za genocid samo da su potamanili sve muslimane, i to od srca bi potpisali. Znači ova baba roga nakazna Munira je totalka.

 4. Velika Metla says:

  Lokalni rat devedesetih na Balkanu nije ni 5% od onoga šta je bio Drugi svetski rat,pa se i posle takvoga rata 25 godina nije vršila hajka na usRaše,balije i šLiHptare,iako je stradalo skoro 2 miliona Srba,kao što se danas vrši hajka za Srbima! A koliko je žrtava ostalo posle zločina usRaških,balijskih i šLiHptarskih znamo mnogo dobro! Zato ja kažem,da akd dođe do velike "igranke"posle nje neće biti mesta na Balkanu za sve nas!

 5. Za Srbiju says:

  Živimo u vremenu laži, nepravde i porobljavanja, mentalne, moralne i fizičke nakaznosti. Jednom reči DEMONIZACIJA sveta.

 6. Popara Dorcol says:

  Gde da se vrate, u nezaposlenoscu 70% nema hleba Fabriku Su VAM nudjene da zaposle 4000 radnika u startup Ali to Su nasi ljudi, nisu stranci.....itd

 7. Radgost says:

  Nemački dug Rusima i Srbima iz prošlosti je preveliki za daljnja praštanja. Oni toga izgleda nisu svesni.A ni vajni "komšiluk".A besvesna i podanička bića ne vladaju svojom sudbinom.

 8. dane Radakovic says:

  Sve Su SRBI Ratni zlocinci Zato Sto Su SRBI Svakog Srbina MOZES Hapsiti De Oces Nikaj Drzava Nece Zastiti

 9. Zaharije qSerak says:

  Stvarno su velika većina Srba nažalost bolesni.Bolesni,samo pogledajte ovih dana komentare pacijenti za Šubašia,Njemacku,Djokovica.......Nevjerovatno da se ovo dogadja u 21 vijeku ili stoljeću .

  • Velika Metla says:

   Zaharije,tako je smradu bratstvo-jedinstvenički,i okotu komunjarski!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *