ДОДИК ПРЕТИ НЕМЦИМА

DODIK PRETI NEMCIMA

13 decembra 2021

Ne želimo nikakvu drugu Bosnu i Hercegovinu izvan one koja je predviđena dejtonskim Ustavom, poručio je danas srpski član Predsedsništva BiH Milorad Dodik.

Govoreći o imovini, Dodik je u intervjuu za beogradsku „Politiku“ ocenio da Ustavni sud BiH nema pravo da utvrđuje vlasništvo jer je to rešio Dejtonski sporazum.On je najavio da će biti doneti zakoni koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

„Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo i to pitanja i rešimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Republici Srpskoj“, naveo je on.

Dodik je ocenio da je sve što radi Srpska odbrana Dejtonskog sporazuma, te da u toj odbrani nije ni naivna ni brzopleta.

„Imovinu ćemo rešiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savet BiH. Takav savet biće uskoro reuspostavljen u Republici Srpskoj“, rekao je on.

Dodao je da će pokušati da razumeju trenutak kada je reč o vojsci, jer postoje mnogi koji govore da im je to problematično.

„Pa i nama je problematično. Eto, neka se prepolove vojni potencijali, smanje troškovi, kako bi taj novac usmerili na entitetske račune da rešavamo socijalna pitanja“, predložio je on i naveo da tako vojska ostaje paradna organizacija.

Dodao je da po pitanju SIPA i OSA nema ničeg osetljivog, te da će se spremiti zakoni, izvesti normativne pripreme i odabrati trenutak koji mora da bude koordinisan sa finansijama.

„Kada bi preuzeli sve naše ljude iz zajedničkih organa, što je oko 7.000 zaposlenih treba nam oko 130 miliona evra. Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kad uredimo stvari prvo ćemo taj novac povući u Republiku Srpsku“, rekao je on.

Govoreći o upozorenjima da će izostati investicije, Dodik odgovara da Srpska ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali i tvrdi da neće izgubiti ulaganja.

„Šmit ne postoji, Bošnjaci su naučili da njima neko drugi upravlja, a Srbi ne trpe tutore. Nemačka, Velika Britanija i Brisel napadaju Erdogana i Lukašenka da su autoritarni lideri. A onda nam ti isti šalju Šmita, bez odluke SB UN i proglašavaju ga visokim predstavnikom“, objašnjava Dodik.

Ocenio je da nijedna odluka Šmita ne važi jer u BiH nije došao kako to predviđa Dejtonski sporazum.

„On može da se bavi nekim pisanijima, ali to više nikog ne interesuje“, naveo je Dodik.

Kako je ocenio zbog pretnji sankcijama Republika Srpska ne može biti u problemu, jer nema više hermetičkih sankcija.

„Nisam zabrinut, a ni narod ne treba da brine. Što se tiče ekonomije, tu nam je problem pandemija, a ne njihove pretnje“, rekao je on.On je naveo da u slučaju sankcija i Republika Srpska nije bez kontramera, te da je spremna da uzvrati. Političko Sarajevo i strance on je optužio za pretnje da preko oduzimanja prava na imovinu žele da onemoguće investicije koje se vode baš kako bi se odbranio razvoj Republike Srpske. Navodi da su tako zaustavljene izgrade hidroenergetskog sistema „Buk Bijelu“, osporen aerodrom u Trebinju, i gasovod.

„Možda će neki pokušati da ismeju ovo što ću reći, ali ni Republika Srpska nije bez kontramera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slep da ne znam što su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – preterali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voleli“, dodao je.

„Imamo finansijere i sve spremne, a oni čine sve da to spreče.l onda nam kažu, živite zajedno. Zašto da živimo sa takvima“, pita se Dodik.

Dodaje da je lek koji za BiH guraju Amerikanci pogrešan, te da bi možda najbolje rešenje bio deangažman Amerike.

„Sve bi rešili za 24 časa, mirno“, smatra on.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milos says:

    naprotiv. nemci i neka svedjanka prete RS i srpskom narodu a ne obrnuto , a ne EU.krajnje je vreme da se kaze nemackoj VELIKO NE, dva puta nas napadali i nisu platili ratnu odstetu, pa se treba pridruziti zahtevu poljaka. razbili YU - Danke Deutschland, priznali medju prvima kosovo. ma ne trebaju nam njihove kolonijalne fabrike. ako imaju interes da posluju i mi sa njima, neka dodju, a ne da ucenjuju srbe. ako postoji RS u svim dokumentima, podvlacim SVIM, onda je jedini garant njene celovitosti i njena vojska i tu nema sta da se prica. tacka, i dejton to garantuje! a to su i imali. jedina greska je sto integrisali, ali pravo je skupstine da se odluka vrati nazad ili donese druga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *