ДОДИК ПРЕТИ НЕМЦИМА

ДОДИК ПРЕТИ НЕМЦИМА

13 децембра 2021

Не желимо никакву другу Босну и Херцеговину изван оне која је предвиђена дејтонским Уставом, поручио је данас српски члан Председсништва БиХ Милорад Додик.

Говорећи о имовини, Додик је у интервјуу за београдску „Политику“ оценио да Уставни суд БиХ нема право да утврђује власништво јер је то решио Дејтонски споразум.Он је најавио да ће бити донети закони који ће потврдити да је Република Српска власник имовине на својој територији.

„Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо и то питања и решимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у Републици Српској“, навео је он.

Додик је оценио да је све што ради Српска одбрана Дејтонског споразума, те да у тој одбрани није ни наивна ни брзоплета.

„Имовину ћемо решити брзо. Kао и Високи судски и тужилачки савет БиХ. Такав савет биће ускоро реуспостављен у Републици Српској“, рекао је он.

Додао је да ће покушати да разумеју тренутак када је реч о војсци, јер постоје многи који говоре да им је то проблематично.

„Па и нама је проблематично. Ето, нека се преполове војни потенцијали, смање трошкови, како би тај новац усмерили на ентитетске рачуне да решавамо социјална питања“, предложио је он и навео да тако војска остаје парадна организација.

Додао је да по питању СИПА и ОСА нема ничег осетљивог, те да ће се спремити закони, извести нормативне припреме и одабрати тренутак који мора да буде координисан са финансијама.

„Kада би преузели све наше људе из заједничких органа, што је око 7.000 запослених треба нам око 130 милиона евра. Толико и дајемо за заједнички буџет. Kад уредимо ствари прво ћемо тај новац повући у Републику Српску“, рекао је он.

Говорећи о упозорењима да ће изостати инвестиције, Додик одговара да Српска има своје пријатеље који су и до сада инвестирали и тврди да неће изгубити улагања.

„Шмит не постоји, Бошњаци су научили да њима неко други управља, а Срби не трпе туторе. Немачка, Велика Британија и Брисел нападају Ердогана и Лукашенка да су ауторитарни лидери. А онда нам ти исти шаљу Шмита, без одлуке СБ УН и проглашавају га високим представником“, објашњава Додик.

Оценио је да ниједна одлука Шмита не важи јер у БиХ није дошао како то предвиђа Дејтонски споразум.

„Он може да се бави неким писанијима, али то више никог не интересује“, навео је Додик.

Kако је оценио због претњи санкцијама Република Српска не може бити у проблему, јер нема више херметичких санкција.

„Нисам забринут, а ни народ не треба да брине. Што се тиче економије, ту нам је проблем пандемија, а не њихове претње“, рекао је он.Он је навео да у случају санкција и Република Српска није без контрамера, те да је спремна да узврати. Политичко Сарајево и странце он је оптужио за претње да преко одузимања права на имовину желе да онемогуће инвестиције које се воде баш како би се одбранио развој Републике Српске. Наводи да су тако заустављене изграде хидроенергетског система „Бук Бијелу“, оспорен аеродром у Требињу, и гасовод.

„Можда ће неки покушати да исмеју ово што ћу рећи, али ни Република Српска није без контрамера. Ако Њемачка уведе санкције, узвратићемо. Нисам слеп да не знам што су Америка и Немачка. Али моја порука је – претерали сте. Све сте учинили да замрзимо БиХ, а никада је нисмо ни волели“, додао је.

„Имамо финансијере и све спремне, а они чине све да то спрече.л онда нам кажу, живите заједно. Зашто да живимо са таквима“, пита се Додик.

Додаје да је лек који за БиХ гурају Американци погрешан, те да би можда најбоље решење био деангажман Америке.

„Све би решили за 24 часа, мирно“, сматра он.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milos says:

    naprotiv. nemci i neka svedjanka prete RS i srpskom narodu a ne obrnuto , a ne EU.krajnje je vreme da se kaze nemackoj VELIKO NE, dva puta nas napadali i nisu platili ratnu odstetu, pa se treba pridruziti zahtevu poljaka. razbili YU - Danke Deutschland, priznali medju prvima kosovo. ma ne trebaju nam njihove kolonijalne fabrike. ako imaju interes da posluju i mi sa njima, neka dodju, a ne da ucenjuju srbe. ako postoji RS u svim dokumentima, podvlacim SVIM, onda je jedini garant njene celovitosti i njena vojska i tu nema sta da se prica. tacka, i dejton to garantuje! a to su i imali. jedina greska je sto integrisali, ali pravo je skupstine da se odluka vrati nazad ili donese druga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u