DODIK: Principov čin je čin oslobođenja

DODIK: Principov čin je čin oslobođenja

28 juna 2014

reg-dodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je istorijska činjenica da je čin Gavrila Principa i njegovih saboraca 28. juna 1914. godine u Sarajevu bio čin oslobođenja i naglasio da je iz toga proistekla želja Republike Srpske da 100 godina od atentata obeleži na adekvatan način.

Dodik je istakao da nijedan događaj u istoriji nije okupio tri naroda u BiH na istoj strani, te da stoga i nije bilo moguće negde zajedno obeležiti 100 godina od početka Velikog rata.

Predsednik Srpske rekao je da je sarajevski politički krug nastojao da ovom događaju pripiše neke druge dimenzije od onih koje odgovaraju istini.

„Čin Gavrila Principa i njegovih saboraca je čin oslobođenja. To je istorijska činjenica“, naglasio je predsednik Srpske povodom današnjeg obeležavanja jubileja u Andrićgradu.

On je podsetio da se godinama unazad vode sporovi o tome šta Sarajevski atentat treba da znači, te da se pogledi u vezi sa tim događajem menjaju u skladu sa „istorijskim i dnevnopolitičkim“ potrebama.

„Događaj se tretira, ili kao oslobodilački, ili se na njega gleda osuđujuće. Tako je i u BiH gde su narodi uvek bili podeljeni, pa i u stanovištu vezanom za Sarajevski atentat“, zaključio je predsednik Dodik.

U prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije danas, na Vidovdan, svečano će biti otvoren grad od kamena – Andrićgrad, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, te obeleženo 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *