DODIK: Prvi mart je datum koji će sahraniti Bosnu i Hercegovinu

DODIK: Prvi mart je datum koji će sahraniti Bosnu i Hercegovinu

2 marta 2014

reg-dodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 1. mart datum koji će na kraju sahraniti BiH, zbog načina na koji se forsira. Ovaj dan u Federaciji BiH se proslavlja kao Dan nezavisnosti BiH, što je učinjeno i u subotu u Sarajevu, nizom manifestacija, a centralna svečanost bila je svečana akademija, u organizaciji Foruma parlamentaraca BiH 1990, Skupštine Kantona Sarajevo i Skupštine grada Sarajeva.

Komentarišući proslavu ovog datuma, Dodik je rekao da 1. mart nikada ne može biti praznik cele BiH:

– Niko nikom ne spori pravo da taj datum proslavlja, ali se mora znati da su tog datuma 1992. počeli sukobi i ogromna stradanja, jer se bez političkog dogovora nije smelo ići u referendum o nezavisnosti BiH. Mi nikom ne namećemo 9. januar, Dan Republike Srpske, ali je ovo nametanje, jer je reč o BiH.

On je ocenio neprihvatljivim i što mnogi strani zvaničnici u BiH prihvataju 1. mart kao praznik BiH.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obeležava kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *