DODIK: Republici Srpskoj moraju biti vraćena prava koja su joj oteta

DODIK: Republici Srpskoj moraju biti vraćena prava koja su joj oteta

13 januara 2014

reg-dodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska privržena miru i stabilnosti i da će to i ostati, ali da će prava koja su joj oteta morati da budu vraćena.

„Srpska sa svojim politikama nesumnjivo doprinosi afirmaciji svog položaja i svoje ustavne pozicije u BiH. Naša politika nikada nije bila politika destrukcije, već politika odbrane naših ustavnih i dejtonskih prava“, istakao je Dodik, obrativši se prisutnima na božićnom prijemu koji su organizovale Oružane snage BiH u banjalučkoj kasarni „Kozara“.

On je rekao da je Srpska prihvatila sve ono što je u nadležnosti BiH, ali da će osporavati sve što joj je oteto i preneseno na nivo BiH odlukama visokih predstavnika, kao što je osnivanje Suda i Tužilaštva BiH bez prethodne saglasnosti entiteta.

„Na nivo BiH mogu se transferisati prava data BiH samo na bazi sporazuma strana u BiH – entiteta. Jedini sporazum strana postoji o Oružanim snagama BiH, dok je sve ostalo preneseno i nasiljem visokih predstavnika oteto od Srpske“, istakao je Dodik.

On je rekao da će političkim odlukama oteta prava, Srpskoj morati biti vraćena.

Dodik je podsetio da je Republika Srpska deo ustavnog poretka BiH sa jasno utvrđenim pravima, ovlašćenjima i svim institucijama.

On je rekao da Republika Srpska podržava aktivnosti pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda koji veoma dobro rade svoj posao i daju nesumnjiv doprinos jačanju mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Govoreći o evroatlantskim integracijama BiH, Dodik je rekao da se političko rukovodstvo Srpske zalaže za održavanje obavezujućeg referenduma o ulasku BiH u NATO.

Ponovio je da Republika Srpska ne želi dalje da radi na tom pitanju u situaciji kada je Srbija proglasila vojnu neutralnost, jer bi integracije stvorile granicu na Drini.

Dodik je rekao da nikada neće glasati za ulazak BiH u NATO, jer kao predsednik Srpske i kada bude penzioner neće zaboraviti da je NATO bombardovao Srbe osiromašenim uranijumom, od čega posledice po zdravlje i danas trpi srpsko stanovništvo.

On je rekao da se zalaže za smanjenje Oružanih snaga BiH, jer je to neophodno u situaciji svetske ekonomske krize.

Govoreći o gradnji aerodroma Trebinje, Dodik je istakao da Republika Srpska neće odustati od tog projekta.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, vladika bihaćko-petrovački Atanasije, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, kao i predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *