ДОДИК: Република Српска биће независна држава

ДОДИК: Република Српска биће независна држава

13 новембра 2017

Сањам и верујем да ће Република Српска једног дана бити држава. Да ли ће то бити за пет, десет или петнаест година, није важно.

Гарантујем, независна Српска ће нам пасти у крило као зрела јабука. БиХ је неодржива, а када би се РС данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава. Кад бих могао сутра да направим независну РС а да не падне ниједна глава, урадио бих то. Моја политика је да то учиним политичким средствима.

Овако, у разговору за „Новости“, председник Републике Српске образлаже своју тежњу, која се претворила у његов главни политички циљ и која ће, чини се, обележити његову политичку каријеру. За Додика, Босна и Херцеговина је „морање, а не жеља“, а за себе каже да се никада није осећао Босанцем:

– Увек ме заболи када дођем у Београд и неко ме пита шта има ново у Босни. Утрнем од таквог питања. Не мрзим никога у Босни, али се не идентификујем са том државом, већ са народом којем припадам, својом вером, језиком и писмом. Мој прадеда је на Солунском фронту изгубио ногу и јасно вам је на којим причама сам ја одрастао.

Да ли инсистирањем на самосталности Српске угрожавате позицију Београда у вези с Косовом?

– Нисам питао Србију шта о томе мисли. Београд из својих разлога мора остати на међународном принципу територијалне недељивости, имајући у виду Косово. То је најважније државно питање Србије, и ја то разумем. Али исто тако, најважније национално питање Србије је Република Српска.

Могу ли се те две ствари решавати у „пакету“?

– Свет је поводом Косова, наводно кажњавајући Милошевића, који већ није био ту, додатно понижавао Србију и Србе. То говори колико је тај пројекат циничан и антисрпски, а не антимилошевићевски. Циљ је био да се уруше и понизе српска државност и нација. Албанцима и Србима који ратују и убијају се, међународна заједница каже – разиђите се. Муслиманима и Србима који такође ратују и не воле се, кажу – морате да будете заједно. То је лицемерје међународне заједнице. Није нам понуђено фер решење.

Како ситуација у Каталонији утиче на ваш циљ?

– Нисмо се идентификовали са Каталонијом. Наша прича је потпуно аутентична. Историју Каталоније не познајем довољно, али знам своју. И знам да је РС конституисана као држава, јер сам био посланик када се та одлука доносила. Имамо све елементе државности – територију, ефективну власт и народ који то жели. Били смо, и јесмо, држава. Али нам не дозвољавају да то говоримо.

Због таквих ставова ушли сте у оштар сукоб са делом међународне заједнице?

– Морамо народ да ослободимо тог стереотипа да странци овде могу да раде шта хоће а да ми морамо да слушамо. Ја сам то рашчистио још 2006, када сам постао премијер. Тада сам прекинуо праксу да се сви материјали пре седнице Владе шаљу у Канцеларију високог представника. Када је дошао њихов представник Крис Бенет да се жали, ја сам га избацио напоље и написао одлуку да му се забрањује улазак у зграду Владе РС.

Недавни извештај високог представника Валентина Инцка оценили сте као удар на српски народ. Да ли би ситуација у БиХ била боља ако би Инцко отишао?

– Инцко мора да оде, али да нико други не дође. То је суштина. Он је један фин међународни хохштаплер. Има плату од 24.000 евра, на коју не плаћа порез, а трагично је то што тврде да он нама помаже.

Он тврди да сте ублажили реторику и одустали од референдума после санкција Америке.

– Ево, молим Американце да ми продуже санкције ако мисле да је то разлог. Мени је живот лакши откако ми Американци не долазе у кабинет. Шта ће ми они? Са њима је веома тешко разговарати. То су увек надобудни типови који нешто траже и на нешто вас присиљавају.

Један од кључних захтева америчког дипломате Хојта Јиа, како се могло чути, био је да вас Вучић обузда у аспирацијама према независној РС?

– Хојт Ји, који се овде лажно представља као нека моћ, највећи је губитник. Досад се није десило да је неки амерички дипломата дошао и нешто рекао а да је после морао да мења свој став. То говори да он није добио подршку Вашингтона за такву причу. Зато је и ЕУ истог дана саопштила да не стоји иза тога. Одлично је што се то десило, јер се сада види да је тај Хојт Ји потпуно безначајна политичка фигура и обичан мешетар.

Седи ли Србија на те две столице, о којима је Ји говорио?

– Заправо је он седео на две столице – једној из бивше администрације и на другој у покушају да се додвори новој. Очигледно му се ова друга измакла. Овде се не ради о столицама, већ о реалним интересима. Траже да прекинемо односе са Русијом и питају шта су они урадили за нас. Урадили су много. И да ништа друго нису, ставили су вето на британски предлог декларације УН по којој су Срби геноцидан народ. Не само да би то био додатан атак на РС, већ би та декларација разграђивала и Србију. То се не може заборавити. А од Американаца смо добили бомбе са осиромашеним уранијумом. Они су јаки, то је у реду, али немојте очекивати да вам аплаудирамо док нас бомбардујете.

Како коментаришете информацију да Британија шаље додатне војнике у БиХ „за оперативно реаговање у региону“?

– Стара британска политика је усложњавање односа, а не решавање проблема. Та политика је у континуитету антисрпска. Чак и када је деловало да су нам савезници, радили су подмукло против српских националних интереса. Морамо народ да ослободимо стереотипа о моћним странцима и да судбину узмемо у своје руке. Ја сам пример да је то могуће.

Ве- Да је РС показивала подаништво према странцима, била би само додатно девастирана. Ја уопште не верујем у добре намере странаца.

Како напредује заједничка декларација Србије и РС о правима српског народа?

– Требало би да ових дана текст декларације разматра заједнички тим, и уколико се сагласе, да и скупштине расправљају о томе. То ће бити први пут да скупштине Србије и Српске донесу идентичан акт, и то је веома важно.

И пре него што смо видели иједно слово декларације, она је дочекана на нож?

– Немогуће је то објаснити. Декларација неће бити основ за дестабилизацију. Зашто ми не бисмо промовисали своја политичка права у ЦГ, Албанији, Словенији…, као што то они чине за своје сународнике у нашим државама. То је афирмација права, а не некакво јуришање.

Шта је за вас из РС најважније да се нађе у том документу?

– Ми не желимо да будемо босански Срби. Хоћемо да изразимо да су Срби – Срби, где год да живе. Да нису ничији, да припадају свом народу и воле Србију. Онима који су нападали декларацију вероватно ће сметати што није написано нешто ненормално да би они имали чиме да се занимају.

Како напредује интеграција Херцеговине у РС?

– То је све интегрисано. Херцеговина живи живот Српске. Пре извесног времена била је потпуно затворена. Било је тешко тамо стићи. То је сада најкраћи и најбољи пут из Београда за море.

Потребна нам је подршка за путеве

Наш највећи пројекат за који нам је потребна подршка је ауто-пут Бањалука – Београд. До половине идуће године завршићемо још 20 километара пута до Добоја. Разговарамо о том путу са Кинезима, они траже да се повежемо преко БиХ као међународно признате земље, а ја покушавам да то избегнем – каже Додик.

Шта се дешава са ауто-путем Сарајево – Београд?

– Што се нас тиче, тај пут се завршава на Палама.

 (Вечерње новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. Trifun says:

    Puna podrska Dodiku i RS! I hvala njemu licno i svim odgovornim u RS koji su pokazali hrabrost, zrelost i kako se voli otadzbina i svoj narod! Svi smo mi ne samo u RS nego na citavom Balkanu platili veliku cijenu za svoju slobodu kako u Srbiji tako i u RS, i to moramo da imamo na umu svakod dana kada se probudimo i da cuvamo to bezkompromisno. Nema nazad.

  2. R.Srpska says:

    Kao i uvek Dodik reprezentuje ceo srpski narod,svi mislimo isto.RS je za sada sasvim zadovoljavajuce ali cim Rusi jos dodatno oslabe zapad bice ovo iz naslova, svidjalo se to nasim neprijateljima- nacisticko-fasistickim kolaboracionistima iz RH i Fbih, ili ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u