Dodik: Republika Srpska neće prihvatiti bosanski jezik

Dodik: Republika Srpska neće prihvatiti bosanski jezik

16 avgusta 2013

dodikMiloradPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u BiH ne postoji konsenzus o „bosanskom“ jeziku i da je insistiranje Bošnjaka na tome samo jedan u nizu pokušaja i težnji za centralizacijom BiH.

Dodik je, komentarišući tužbu koju je Sarajlija čiji su inicijali  R.Š. podneo protiv Srpske zbog negiranja „bosanskog“ jezika, rekao da su oni, koji žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega, sada na dnevni red stavili jezik.

Tužba je usledila nakon što je Dodik rekao da ne postoji „bosanski“ jezik, navodeći da reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformiše javnost, te  naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati „bosanskim“ nego bošnjačkim i da obeležje jezika nosi obeležje naroda.

Predsednik Republike Srpske izjavio je za „Glas Srpske“  da je veliki muslimanski praznik iskorišćen da se pošalje loša poruka.

„Poštujem sve praznike koje Bošnjaci obilježavaju, ali neprimereno je da reis govori o `bosanskom` jeziku u dane tih praznika, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obavezuje. Zato sam iznio svoj stav o tome“, istakao je Dodik.

On je dodao da je nemoguće da bilo šta u BiH nosi prefiks „bosanski“, ako o tome nema konsenzusa.

„Oni samo tuže, a misle da će veštački Sud i Tužilaštvo BiH presuđivati onako kako oni očekuju“, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska neće prihvatiti „bosanski“ jezik, jer on nije istorijski postojao, te naveo da je tu priču politički promovisao međunarodni faktor u momentu kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada Jugoslavije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *