Dodik: Republika Srpska nema razloga da ostane u BiH

Dodik: Republika Srpska nema razloga da ostane u BiH

7 avgusta 2013

DodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da bi u narednom periodu trebalo razmisliti o promenama Ustava koje bi podrazumevale da onaj koji bude izabran za predsednika Srpske bude i član Predsedništva BiH.

„Ne mora to biti za vreme mog mandata, ali u dogledno vreme. To bi bilo najbolje, smanjilo bi troškove, a ojačalo bi i sposobnost Srpske za afirmaciju interesa i ciljeva u BiH“, rekao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska, ma koliko se drugi trudili, nikada neće biti ukinuta, da će se od naredne godine krenuti sa snažnijim koracima ka samostalnosti, jer je Srpska po svemu dovoljno samostalna država i nema nijedan razlog da ostane u BiH.

„Srpska nema nijedan ekonomski i socijalni razlog da ostane u BiH. Razlozi koji još postoje u vezi su sa političkim odlukama velikih centara moći, istih onih centara koji su u periodu rata na prostoru bivše Jugoslavije propustili priliku da trajno srede Balkan“, rekao je Dodik, navodeći da će Srpska pažljivo koristiti mehanizme koji su joj na raspolaganju i poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

Komentarišući nedavnu presudu suda u Strazburu u slučaju „Maktouf i Damjanović“, predsednik Srpske je ocenio da bi ona trebalo da dovede do ukidanja Suda i Tužilaštva BiH, koji su se pokazali kao politički subjekti.

„Kao takvi oni ne bi trebalo da postoje. Može se sjesti i dogovoriti o nekom novom sudu BiH, a o transformaciji ovog apsolutno ne“, rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima Srpske sa aktuelnom vlasti u Srbiji, Dodik je za magazin „Novi pečat“ ocijenio da su oni izuzetno dobri, i da postoji visoka svest o potrebi saradnje, bez obzira na personalna rešenja.

On je podsetio da se završava zajednički projekat sportske dvorane na Palama u okviru škole „Srbija“, da je zajednički rađeno na Andrićevom institutu, da postoji mogućnost rehabilitacije Tjentišta, te najavio da će u narednom periodu biti održano još nekoliko sastanaka koji će učvrstiti saradnju Srpske i Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *