DODIK: Republiku Srpsku u budućnosti vidim objedinjenu sa Srbijom

DODIK: Republiku Srpsku u budućnosti vidim objedinjenu sa Srbijom

4 септембра 2014

dodik_620x012Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da RS u budućnosti vidi manje kao entitet unutar BiH,a više kao državu objedinjenu sa Srbijom.

„Kada me ovih dana pitaju kako ja vidim budućnost RS u narednih četiri, a neki kažu i 10 godina ili možda i više, i ono što mi se čini jedino smisleno da kažem je sledeće: Vidim je kao što manje entitet, a što više kao državu objedinjenu sa Srbijom“, rekao je Dodik 8u Beogradu.

On je, otvarajući manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“, rekao da RS želi Srbiji da bude jaka i sposobna, jer je tako jaka i najbolja RS.

„Hoćemo RS jer ne verujemo i preživljavamo nemogućnost života u okviru Bosne, koja je napravljena po želji međunarodnog faktora kao dokaz razračunavanja ili cepanja srpskog naroda i želje da ga na taj način potčini i omalovaži“, naveo je predsednik RS.

Dodik je podvukao da se RS „na jedan, gotovo prirodan način“ solidariše sa Srbijom u nastojanju da ne podrži, kako je rekao, „neopravdane sankcije međunarodne zajednice Rusiji“.

Kako je rekao, RS će prepoznati i znati šta je interes Srbije isto kao što je uverena da Srbija prepoznaje šta je interes RS i kretati se kroz budućnost gradeći mir jer je to prirodno.

„Srbi, sa svoje dve države, RS i Srbijom, danas mogu da budu prednost za stabilizaciju regionalnog mira i razvoja i na taj način treba samo razumeti ove naše dane ovde u Srbiji“, rekao je Dodik i dodao da očekuje da što pre budu organizovani i dani Srbije u RS.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji se obratio pre Dodika, u svojoj pozdravnoj reči poručio je da je granica između država „gvozdena rampa“, ali da takva granica „ne može da zaustavi vreme, promene, pripadnost, ljubav, misao, ideju i kulturu“.

„Palili su nam knjige, rušili crkve i biblioteke, ali nisu uspeli da svetu nametnu sliku Srba varvara bez otadžbine, na čiju teritoriju svako, ko je dovoljno jak, polaže pravo“, rekao je Nikolić.

„Dani Srpske u Srbiji“ prvi put su organizovani 2013. godine, a ovogodišnje izdanje te manifestacije trajaće od 4. do 10. septembra u Beogradu i Novom Sadu.

Otvaranju manifestacije u Kolarčevoj zadužbini prisustvovali su, između ostalih, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i premijerka RS Željka Cvijanović, a publika je potom bila u prilici da čuje koncert u izvođenju Banjalučke filharmonije.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u