DODIK: Ruska pomoć Republici Srpskoj biće značajna

DODIK: Ruska pomoć Republici Srpskoj biće značajna

28 маја 2014

dodik 1Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će pomoć Rusije Srpskoj, kada je reč o prevazilaženju posledica poplava, biti značajna, a da će detaljno biti utvrđena u narednim danima.

 

 

Dodik je podsetio da Srpska sa Rusijom ima dobru saradnju, baziranu na dugogodišnjim dobrim odnosima i punom međusobnom razumevanju.

„Zahvalni su nam što adekvatno reagujemo na njihova otvorena pitanja, dok s druge strane imamo i njihovo potpuno razumevanje za našu situaciju, posebno nastalu u vreme poplava“, istakao je Dodik.

On je istakao da bez dobrih ličnih odnosa sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom odnos te zemlje prema Srpskoj sigurno ne bi bio ovakav.

„Pre mog dolaska na mesto predsednika Republike Srpske, mnogi su obavljali tu dužnost, ali se nikada nisu sastali sa ruskim predsednikom. Međutim, pojedinci su našli za shodno da na ciničan način prokomentarišu moj sastanak s njim“, napomenuo je Dodik.

On je naglasio da je sa Putinom dugo razgovarao o više tema.

„Reč je o veoma uspešnoj poseti koju smo iskoristili za razgovor o svim aktuelnostima, a dotakli smo se i gasovoda `Južni tok`. Bilo mi je važno da zbog proceduralnih problema na nivou BiH obezbedim da ne dođe do odbijanja ili zaobilaženja Srpske u tom globalnom projektu, a mogu definitivno potvrditi da nećemo biti zaobiđeni“, kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, važan je bio i razgovor o tome kako dalje poboljšati ekonomske projekte ruskih kompanija.

„Tu, takođe, neće biti odustajanja. Pre mog dolaska u Vladu neke kompanije sa zapada su tražile da kupe Rafineriju u Brodu za jedan evro, tražeći da se sve otpiše, a da su imali gubitak od dve-tri godine definitivno bi odustali. Važno je da ruska kompanija koja je ušla u naftnu industriju ne odustaje, ona pokušava da optimalizuje proizvodnju i napravi održiv projekat“, istakao je Dodik.

On je naveo da je u prošloj godini vidljiv napredak u ovoj rafineriji, da nije ostvarena dobit, ali da su bitno smanjeni gubici, što govori o tome da se kompanija nalazi na pravom putu.

Predsednik Srpske je ponovio da sadašnje vlasti u Srpskoj žele da afirmišu pravo na referendum, kao jedno od bazičnih prava.

„Uveren sam da će se ukazati prilika za osamostaljenje Republike Srpske za godinu, dve, pet… Naravno, ukoliko na političku scenu ne dođu oni koji se hvataju u `kolo` sa Bakirom Izetbegovićem i ‘sarajevskom sećijom’. I zato, svugde u svetu, gde se takva vrsta procesa pojavi, logično je da treba da budemo za taj proces“, zaključio je Dodik.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u