ДОДИК: „Срби имају право да одлучују о својој судбини“

DODIK: „Srbi imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini“

7 avgusta 2017

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Beograd i Banjaluka uskoro formirati timove stručnjaka koji će doprineti pisanju teksta zajedničke deklaracije Srbije i Srpske o delovanju za opstanak Srba.

U deklaraciji će, prema rečima Dodika, biti navedeni svi važni elementi i aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice, bez obzira gde se nalazile – u regionu i celom svetu.

„Imamo suvereno pravo da odlučujemo kao narod o svojoj sudbini. Deklaraciju treba posmatrati samo na taj način“, rekao je predsednik Srpske za „Večernje novosti“.

Dodik je naglasio da ovaj dokument nije nikakva pretnja nikome, niti velikosrpski projekat.

„Kad god Srbi pokušaju da se zaštite, neprijatelji nas optužuju za nacionalističke aspiracije. A šta je sa njihovim aspiracijama koje su bile usmerene ka tome da isteraju Srbe?“, upitao je Dodik.

On je za kao primjer naveo proterivanje Srba iz Hrvatske u akciji „Oluja“, kao i iz Sarajeva u kojem je bilo 157.866 Srba po popisu iz 1991. godine, a 2013. godine samo 1.333, ističući da su Srbi isterani i pobijeni u mnogim drugim mestima.

Dodik je dodao da bi dokument trebalo da bude gotov na jesen, usvojen u parlamentima Srbije i Republike Srpske, a zatim će ga zvanično predstaviti on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Cilj je da na početku ovog veka imamo dokument koji može da istrpi vreme koje dolazi, da ostane u vlasništvu generacija Srba ma gde bili, kao orijentir za nacionalno i političko delovanje“, rekao je Dodik.

On je naveo da Srbi prošli vek s pravom mogu da proglase stradalničkim, što je opomena i obaveza da u narednim decenijama učine sve da izbegnu nova stradanja i da istovremeno ojačaju nacionalni identitet i nacionalne države – Republiku Srpsku i Srbiju.

Ranije je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković najavio da će se na deklaraciji, koja će biti svojevrsni nacionalni program, raditi narednih meseci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *